25 aug. 2022 | 12:03

Când un apartament din România este ilegal: cât de mică poate fi suprafața locuinței, conform legii

ACTUALITATE
Când un apartament din România este ilegal: cât de mică poate fi suprafața locuinței, conform legii

Te-ai întrebat vreodată care este suprafața minimă pe care trebuie să o aibă o locuință din România, în funcție de numărul de camere?

În marile orașe din România și în zonele limitrofe acestora se construiește mult. Cu toate acestea, în numeroase cazuri, noile locuințe au fost construite fără să ia prea mult în calcul confortul pentru viitorii proprietari sau chiriași.

Adevărul din spatele acestor blocuri rezidențiale noi este unul mai problematic. Principala problemă este că unele apartamente au o suprafață utilă mai mică decât cea permisă de lege.

Care e legea în România, referitor la suprafața locuințelor

Ce zice legea, mai exact, în cazul suprafeței minime a locuințelor? Teoretic, locuințele din România se construiesc pe baza Legii 114 din 11 octombrie 1996, cunoscută și drept Legea locuinței. O poți citi integral pe site-ul Camerei Deputaților sau pe portalul Lege 5 realizat de Indaco.

Așadar, în Anexa 1 a acestei legi există un tabel cu suprafețele minimale pe care trebuie să le aibă locuințele din România. Tabelul este unul complex, cu suprafețele minime pentru fiecare cameră în parte: bucătărie, baie, dormitoare, living. Plus suprafețele minime pentru locul de luat masa – care poate fi în bucătărie sau în living – și pentru spațiile de depozitare. Dar și suprafața utilă minimă și suprafața construită minimă.

Mai mult, Anexa 1 include o serie de mențiuni importante legate tot de suprafețe. Câteva dintre cele mai importante:

  • balconul NU este inclus în suprafața minimă utilă, dar este inclus în suprafața minimă construită;
  • lățimea minimă de circulație a coridoarelor din interiorul locuinței este de 1.2 metri;
  • înălțimea minimă a camerelor de locuit este de 2.55 metri, cu excepția mansardelor;
  • baia trebuie să aibă un spațiu dedicat pentru mașina de spălat și o configurație care să permită accesul la cadă pentru persoanele imobilizate în scaun cu rotile;
  • suprafața totală construită poate avea abateri de până la 10%, în funcție de amplasamentul locuinței.

Desigur, unii dezvoltatori te pot păcăli, dacă nu ești atent. Spre exemplu, în Militari Residence au fost finalizate până acum 105 blocuri cu 15.000 de apartamente în care locuiesc aproximativ 25.000 de locuitori. Ca exemplu concret, într-un bloc din acest cartier, dintre cele 26 de locuințe ale blocului, 14 locuințe nu respectă suprafața minimă menționată în lege. Cu alte cuvinte, jumătate dintre locuințe sunt construite fără respectarea legii.