Și cățeii plâng câteodată: cât de umani sunt, ce au descoperit cercetătorii
Noi cercetări indică faptul că fericirea de a fi reunit cu stăpânul poate face un câine să plângă, în adevăratul sens al cuvântului.
„Spre deosebire de orice alt animal, câinii au evoluat sau au fost domesticiți prin comunicarea cu oamenii și au dobândit abilități de comunicare la nivel înalt cu oamenii folosind contactul vizual”, scriu cercetătorii.
„Prin acest proces, lacrimile lor ar putea juca un rol în declanșarea unui comportament de protecție venit din partea proprietarilor lor, ducând la adâncirea relațiilor reciproce și conducând la legături aparte între cele două specii”, au adăugat aceștia.
Spre deosebire de noi, totuși, câinii nu produc genul de lacrimi care se rostogolesc pe obraji și nici sunetele aferente plânsului, pe care le poți auzi, spre exemplu, la un om. În schimb, ochii lor se măresc și încep să producă lacrimi, acestă trăsătură având calitatea de a deveni irezistibilă pentru un om.
Experimentul care ne arată cât de „oameni” sunt câinii
Prin urmare, în loc să numere lacrimile, autorii studiului au măsurat volumul acestora din ochii câinilor care erau lăsați acasă singuri, ca mai apoi să fie reuniți cu oamenii lor după o zi de muncă, spre exemplu.
Rezultatele au indicat că volumul lacrimilor poate crește semnificativ în timpul reuniunilor cu stăpânii. Lucrul acesta nu se întâmpla atunci când cățeii se întâlnesc cu oameni cu care nu le sunt chiar atât de familiari. În consecință, reacția este una pur emoțională.
Cercetările anterioare au indicat că interacțiunile dintre câini și oameni declanșează eliberarea așa-numitului „hormon al iubirii” (oxitocină) la ambele specii. Oxitocina joacă un rol central în legăturile sociale și răspunsurile emoționale.
Pentru a investiga mai în amănunt, oamenii de știință au administrat oxitocină în ochii câinilor și au descoperit că aceasta este responsabilă de creșterea volumului lacrimilor.
Faptul că nu a fost observată o astfel de reacție atunci când a fost adăugată o soluție diferită de peptide în ochii animalelor confirmă că lacrimile nu au fost produse de vreo eventuală iritație.