21 aug. 2022 | 15:47

Descoperire crucială a specialiştilor despre Vitamina D . Afecţiunea gravă pe care ar putea să o amelioreze

ACTUALITATE
Descoperire crucială a specialiştilor despre Vitamina D . Afecţiunea gravă pe care ar putea să o amelioreze

Corpurile noastre au nevoie de cantitatea potrivită de vitamina D pentru a funcționa normal atât fizic, cât și mental și există tot mai multe dovezi care leagă lipsa de vitamina D cu depresia. Iată care este ultima descoperire cu privire la vitamina minune și cum aportul său în organism, poate ameliora o afecțiune.

Acum, o nouă meta-analiză a 41 de studii anterioare sugerează că administrarea de suplimente de vitamina D poate ameliora simptomele depresive la persoanele deja diagnosticate cu depresie, deschizând o posibilă opțiune alternativă pentru tratament.

Pe lângă controlul nivelurilor de calciu și fosfat din organism, se crede că vitamina D ajută la reglarea diferitelor funcții ale sistemului nervos central, iar cercetările anterioare pe animale sugerează că ar putea chiar contribui la controlul echilibrelor chimice din creier, care poate explica asocierea dintre vitamina D și sănătatea mintală.

„Aceste descoperiri vor încuraja noi studii clinice la nivel înalt la pacienții cu depresie pentru a pune în lumină posibilul rol al suplimentelor cu vitamina D în tratamentul depresiei”, spune Tuomas Mikola, cercetător doctor și autor principal la Universitatea din Finlanda de Est.

Noua meta-analiză a acoperit un total de 53.235 de participanți la studiu din 41 de studii, inclusiv cei cu și fără depresie, persoane care au luat suplimente de vitamina D și persoane care au prezentat efectul Placebo, cu o varietate de condiții fizice.

Depresia ar putea fi ameliorată de administrarea de vitamina D

În timp ce dozele utilizate variau, suplimentul tipic de vitamina D era de 50-100 micrograme pe zi. La participanții cu depresie, suplimentele de vitamina D s-au dovedit a fi mai eficiente decât placebo în atenuarea simptomelor depresive.

Suplimentele de vitamina D par să fie cele mai eficiente în perioade de timp mai scurte, sub 12 săptămâni, raportează cercetătorii. Cu toate acestea, la indivizii sănătoși, placebo a avut un impact puțin mai mare asupra simptomelor depresive.

„Rezultatele noastre sugerează că suplimentarea cu vitamina D are efecte benefice atât la persoanele cu tulburare depresivă majoră, cât și la cei cu simptome depresive mai ușoare, semnificative clinic”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Având în vedere că depresia este acum recunoscută ca principala cauză de dizabilitate la nivel mondial, care afectează peste 280 de milioane de persoane în fiecare an, iar antidepresivele nu sunt eficiente pentru toată lumea, trebuie explorate urgent mai multe opțiuni de tratament.

Cu toate acestea, înainte de a merge mai departe, datele pe care le avem până acum nu sunt suficiente pentru a demonstra că nivelurile scăzute de vitamina D provoacă depresie sau că suplimentele sunt un tratament eficient. Chiar dacă această nouă meta-analiză arată o legătură, cercetările anterioare nu au fost chiar atât de concludente.

În timp ce o meta-analiză ca aceasta este utilă în compararea rezultatelor pentru un număr mare de persoane, abordările și factorii diferiți din fiecare studiu individual fac mai dificilă tragerea de concluzii generale, chiar dacă se lucrează mult pentru a corela informațiile din întreaga lume. studii în ansamblu.

Cu toate acestea, va fi nevoie de mai multe analize statistice pentru a ști cu siguranță care este povestea din spate: prin studii ale populațiilor generale și clinice mai mari și prin observarea unor cantități diferite de doze și durate diferite de tratament, de exemplu. Cercetarea a fost publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition.