Rusia interzice importurile de produse agricole din Republica Moldova. Reacția Guvernului de la Chișinău
Rusia a decis interzicerea, de la 15 august, a importurile de produse agricole din 31 de regiuni, dintr-un total de 34, din Republica Moldova, conform Reuters.
Rusia, embargo pe produse agricole din Moldova
Update: Guvernul a reacționat la decizia Rusiei, spunând că are de gând să consolideze capacitățile inspectorilor pentru a avea la dispoziție utilajele necesare la efectuarea controalelor.
Totodată, directorul ANSA a declarat că urmează o analiză amplă.
„Avem obiective foarte clare pe termen scurt şi mediu. Urmează să acordăm o atenţie deosebită digitalizării proceselor, să consolidăm capacităţile inspectorilor ca să aibă acele utilaje necesare la efectuarea controalelor. Urmează o analiză amplă şi vom interveni”, a declarat directorul ANSA, Radu Musteaţa, la şedinţa Guvernului.
Şefa Guvernului a spus că sunt necesare măsuri şi trebuie găsite soluţii.
„Unu – acţiuni din partea ANSA, doi – intensificarea lucrului pentru găsirea pieţelor noi de desfacere. Ştiu că aici se lucrează intens. Şi trei – să vedem care ar fi soluţii pe interior”, a mai spus premierul.
Citeste mai mult: adev.ro/rgeh2s
Anunțul a fost făcut de Direcția pentru siguranța alimentară din Rusia. În declarație se arată că a fost nevoită să impună aceste restricții „din cauza detectării repetate de produse potențial dăunătoare”.
Federația Rusă are o tradiție lungă în privința impunerii unui embargo asupra produselor agricole în disputele comerciale cu alte state,
Republica Moldova și-a redus exporturile de fructe către Rusia ca urmare a complicațiilor logistice și a creșterii prețurilor de transport, după invazia Ucrainei de la 24 februarie.
În acest an, Republica Moldova a reușit să exporte în Rusia 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune și struguri, potrivit agenției Interfax.
Interdicția vine după ce Chișinăul a anunțat reducerea consumului de gaze importate din Rusia
Embargoul impus asupra produselor agricole din Republica Moldova vine la doar câteva zile după ce autoritățile din Chișinău au anunțat că vor să reducă consumul de gaze importate din Rusia.
„Trebuie să învățăm cum să economisim. Credem că Republica Moldova poate economisi 15% din consumul de gaze, la fel ca țările din Uniunea Europeană”, a declarat vicepremierul moldovean Andrei Spînu, completând că guvernul de la Chișinău se pregătește pentru diverse scenarii, inclusiv pentru oprirea completă a livrării de gaze de către Gazprom.
Potrivit acestuia, o alternativă bună pentru gazele naturale este păcura, care ar putea fi livrată de România.
Estimările arată că Republica Moldova ar avea nevoie de 216.000 de tone de păcură pentru perioada octombrie 2022-aprilie 2023.
Prețurile gazelor cresc în Moldova
La 4 august, factorii de decizie de la Banca Națională a Moldovei au votat în unanimitate majorarea ratei dobânzii principale cu trei puncte procentuale, ajungând astfel la 21,5% – un nivel record.
Inflația indicelui prețurilor de consum (IPC) a ajuns la 31,8% în iunie, iar prețurile, în special cele la gaze, continuă să crească.
Această țară cu puțin peste 2,5 milioane de locuitori este deosebit de vulnerabilă la escaladarea prețurilor la gaze, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina. Molodovagaz a cerut companiei rusești Gazprom să își amâne plățile din august