09 aug. 2022 | 10:16

CNCAN: „Nu sunt motive de îngrijorare cu privire la centrala nucleară Zaporojie”

ULTIMA ORĂ
CNCAN: „Nu sunt motive de îngrijorare cu privire la centrala nucleară Zaporojie”

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) intervine după ce, luni dimineaţă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca inspectorii internaţionali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie. Solicitarea a fost făcută în urma acuzațiilor reciproce ale Ucrainei și Rusiei că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa.

Centrala nucleară Zaporojie, atacată cu rachete

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş”, a avertizat Guterres.

De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică se declară îngrijorată de problemele apărute la instalația nucleară Zaporojie. AIEA a calificat, sâmbătă, ca fiind din ce în ce mai alarmante informaţiile provenite din sudul Ucrainei, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere de centrală.

CNCAN, mesaj pentru populație. Ce se întâmplă cu nivelul de radiații

În acest context, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a venit cu următoarele precizări. Instituția spune că sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și că nu indică depășiri peste valorile normale. Totodată, CNCAN precizează că specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit AIEA, pentru o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.

„Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal și nu indică depăşiri peste valorile normale. Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații. CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice”.

Date monitorizate 24/7

Potrivit instituției, „în România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”.

Rafila recomandă pastilele de iod

Luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat un nou apel privind ridicarea pastilelor de iod din farmacii, după ce situația de la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei) a devenit incertă, în urma unor bombardamente de care Moscova și Kiev se acuză reciproc. Astfel, românii de până la 40 de ani sunt îndemnați de către medic să ridice rețeta medicală pentru pastilele de iodură de potasiu cât mai repede.