Gigantul RCA care s-a schimbat la 180% de grade după falimentul City Insurance: ce se întâmplă la Euroins
Euroins, noul lider din RCA după prăbușirea City Insurance, a fost mereu o companie specializată în asigurarea obligatorie pentru vehicule.
„În anul 2021 a fost realizat un volum al primelor brute subscrise în valoare de 2,194 miliarde de lei, în creștere cu 67,9% față de nivelul anului precedent. Segmentul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente de vehicule (RCA) a înregistrat o creștere de 69,41%, în timp ce segmentul non-RCA a înregistrat o creștere de 30,87% față de anul 2020.
Ponderea segmentului de RCA în total portofoliu de asigurări s-a menținut constantă în ultimii ani, la aproximativ 96%-97% din totalul primelor brute subscrise. Vânzarea produselor non-RCA face parte din strategia de diversificare a portofoliului, aprobată de conducerea societății și pentru care au fost luate măsuri de natură logistică și operațională (dezvoltarea de noi produse, pregătirea forței de vânzări, identificare a canalelor optime de distribuție). Toate aceste măsuri vor fi continuate în vederea creșterii nivelului de diversificare între portofoliul de produse RCA și non-RCA”, scrie în raport.
A crescut valoarea daunelor
Anul trecut, asigurătorul a plătit daune de 1,504 miliarde de lei, cu 54,01% mai mult față de valoarea daunelor achitate în cursul anului anterior, conform datelor analizate de către profit.ro.
„Dauna medie plătită în cursul anului 2021, la nivelul tuturor claselor de asigurare, a înregistrat o creștere de 17% față de media anului precedent, de la 7.916 lei/dosar în 2020, la 9.250 lei/dosar în 2021. Această creștere a fost generată preponderent de dosarele de răspundere civilă auto (RCA), care au generat aproximativ 99% din total plăți efectuate de societate”, se precizează în document.
Asigurătorul afirmă că analiza frecvenței daunalității indică o dinamică negativă față de 2020, înregistrând o creștere de 12% în 2021 comparativ cu anul precedent.
„Această creștere vine ca urmare a diminuării semnificative în 2021 a impactului pandemiei de Covid-19. În anul 2020 această pandemie a avut un impact pozitiv asupra frecvenței daunelor, ca urmare a restricțiilor de circulație impuse de autorități. Comparând cu anul 2019, care nu a fost influențat de pandemia Covid, frecvența daunelor a scăzut în 2021 cu 7% față de valoarea medie de 4,54% înregistrată în anul 2019”, arată sursa citată.