03 aug. 2022 | 22:53

Taiwan anunță contramăsuri față de manevrele militare ale Chinei. Ce urmează să se întâmple

ULTIMA ORĂ
Taiwan anunță contramăsuri față de manevrele militare ale Chinei. Ce urmează să se întâmple

După o şedinţă a cabinetului din Taipei, convocată de premierul Su Tseng-chang, oficialii taiwanezi au anunţat un set de contramăsuri pentru a asigura funcţionarea normală a guvernului şi serviciilor publice, după decizia Chinei de a organiza exerciții militare aeriene şi navale în apele care înconjoară insula.

Cum se protejează Taiwan de China

Reprezentanți din Ministerul Apărării Naţionale din Taiwan au condamnat manevrele militare chineze, numindu-le „echivalentul unei blocade” şi o „încălcare a dreptului internaţional”. În special, aceștia au atras atenţia asupra ameninţării reprezentate de informaţiile false cu privire la violenţe, precum bombardamente asupra aeroporturilor.

Pentru a contracara aceste manipulări, ministrul Transporturilor, Wang Kuo-tsai, a discutat cu autorităţile care supervizează controlul traficului aerian în nordul şi în sudul Taiwanului, precum şi cu liniile aeriene, pentru a ajusta orarele curselor şi tiparul de zbor în timp ce au loc exercițiile chinezilor.

Contramăsuri față de exercițiile militare ale Beijingului

Potrivit lui Wang Kuo-tsai, toate cele 150 de zboruri zilnice care pleacă de pe aeroporturile din Taiwan nu vor fi afectate de operațiunea Beijingului, dar recunoște că ar putea avea loc întârzieri din cauza schimbărilor de traseu.

La rândul său, ministrul Afacerilor economice, Wang Mei-hua, a asigurat populația că stocurile de combustibil, cărbune, petrol şi gaz lichefiat sunt mai mult decât suficiente. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului, Lo Ping-cheng, susține că agenţiile guvernamentale iau măsuri de consolidare a protecţiei împotriva hackerilor şi altor atacuri cibernetice.

Insula va fi înconjurată de avioane și nave străine

De joi, 4 august, şi până duminică, 7 august, China va organiza exerciţii în şase puncte din jurul Taiwanului, ajungând până la aproape 17 km de două dintre porturile sale maritime majore – Keelung şi Kaohsiung. Se crede că reprezintă o aparentă răzbunare pentru vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, al treilea cel mai înalt oficial de la Washington.

„Armata Populară Chineză este în stare de alertă maximă și va lansa o serie de operațiuni militare țintite pentru a contracara acest lucru, va apăra cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială și va zădărnici cu hotărâre interferențele externe și tentativele separatiste de „independență a Taiwanului”, a reacționat, marți, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian.

După ce a reafirmat că Statele Unite sunt alături de Taiwan, Pelosi a plecat, miercuri seară, după o vizită de aproape 20 de ore, în Coreea de Sud. Turneul oficialului american a provocat temeri despre o criză militară în strâmtoarea Taiwan, care separă China continentală de insulă.