Țara din Europa care declară criză de apă din cauza secetei extreme
O țară europeană a anunțat, miercuri, că se confruntă cu o criză a apei, cauzată de vara neobișnuit de secetoasă și de prognoza meteo care nu prevede deloc precipitații în următoarele două săptămâni. Fiind o țară cu două treimi din populație care trăiește sub nivelul mării, lipsa ploilor este o adevărată problemă aici, ducând la colmatarea râurilor și blocarea transportului pe apă.
Țara lovită de secetă cumplită
Valurile de caniculă extremă au cuprins regiuni vaste din Europa şi SUA, ceea ce a dus la apeluri pentru combaterea încălzirii globale. Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice contribuie la o frecvenţă şi severitate mai mari a perioadelor călduroase.
În Olanda a fost declarată criză de apă. Deoarece două treimi din populația țării trăiește sub nivelul mării, seceta poate deveni rapid o problemă acută aici, ducând la colmatarea râurilor și blocarea transportului pe apă. O altă situație alarmantă apare din cauza uscării digurilor, multe dintre ele au nevoie de greutatea apei ca să rămână rezistente.
Este criză de apă
La ora actuală, barjele de pe Rin, o rută importantă pentru transportul cărbunelui de la Rotterdam spre interiorul țării, la producătorii de oțel și de energie germani, funcționează la mai puțin de jumătate din capacitate.
Guvernul olandez a avertizat, marți, că apa are pe Rin un debit de 850 de metri cubi, „excepțional de scăzut pentru această perioadă”. Totodată, nivelurile apelor subterane se scufundă și „sunt foarte scăzute în unele locuri din sud.
Olanda face apel la populație
Astfel, autoritățile fac apel la cetățeni să conserve apa, în timp ce provinciile din sud (Zeeland și Limburg) cer oamenilor să nu folosească apa pentru irigații, o măsură care afectează agricultorii. Cu toate acestea, nu există riscuri legate de apa potabilă, susțin oficialii de la Amsterdam. Aceștia au transmis că au în vedere măsuri suplimentare pentru conservarea apei pe fondul unei secete, iar autoritățile au impus deja limite pentru agricultură și transport maritim.
Ce nu mai au voie fermierii să facă
Țările de Jos sunt protejate de mare de un sistem faimos de baraje, diguri și canale, dar rămân deosebit de vulnerabile la schimbările climatice. Anumite regiuni olandeze le-au interzis deja fermierilor să-și stropească recoltele cu apă, considerată o lovitură pentru al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume, după Statele Unite. Unele ecluze ale canalelor pentru transport maritim au fost, de asemenea, suspendate, apa sărată din mare strecurându-se înapoi în unele râuri, deoarece nivelul apei lor este atât de scăzut, a spus ministrul Infrastructurii, Mark Harbers.
În iulie, Olanda a înregistrat a treia cea mai ridicată temperatură de când se fac măsurători – 39,4 C.