Taiwan este al chinezilor sau independent? Ce spune Wikipedia, ce spun americanii și, pe de altă parte, Beijingul
Taiwan, sau Republica Chineză, se află în Asia de Est, între Marea Chinei de Est și Marea Chinei de Sud, la nord-vest de Oceanul Pacific.
De ani de zile, Taiwan este în mijlocul multor controverse care, mai nou, s-au retrezit la viață, odată cu vizita oficialului american, Nancy Pelosi în regiune, ceea ce a inflamat, din nou, spiritele.
Ce spune Wikipedia despre Taiwan
Conform Wikipedia, Taiwan este o regiune locuită de urmașii populației indigene taiwaneze de mai bine de 6.000 de ani.
În secolul al 17-lea, o colonie chineză a migrat înspre aceste locuri. În 1683, insula a fost anexată de dinastia Qing a Chinei.
În 1895, era cedată Japoniei, în urma războiului sino-japonez. În al doilea Război Mondial, imediat după înfrângerea japonezilor, a fost dată dată înapoi Chinei, însă.
În 1912, Kuomitangul dădea jos dinastia, iar în 1950, pierdea controlul asupra Chinei Continentale, în urma revoltelor civile, și se refugia pe insule, printre care și Taiwan, continuând de acolo să pretindă că reprezintă adevărata națiune chineză. Pe de altă parte, Republica Populară Chineză câștiga teren pe plan internațional.
Chiar și așa, Taiwan se dezvolta rapid, din punct de vedere tehnologic, fiind numit „miracolul taiwanez”. În aceeași perioadă, insula semna un tratat de apărare reciprocă cu SUA, care ținea mai bine de trei decenii.
Ce spune Beijingul și cum a influențat vizita lui Nancy Pelosi situația actuală
Trebuie menționat că, la alegerile din anul 2000, a fost ales președinte al Republicii Chineze Chen Shui-bian, primul conducător care nu făcea parte din Kuomintang.
Chiar și așa, independența Taiwanului nu a fost proclamată oficial, deoarece Republica Populară Chineză a insistat că în cazul în care asta se va întâmpla, va începe un război, de vreme ce opinia publică din Taiwan era, totuși, împărțită, atunci când vine vorba despre separare.
Președintele actual este Tsai Ing-wen, prima femeie președinte, care a preluat această funcție încă din 2016.
În prezent, americanii continuă să bage „bâțul prin gard”, iar cel mai recent exemplu, în acest sens, este vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. De altfel, încă de dinainte ca ea să sosească ieri, pe insulă, oficialii din China au avertizat că orice politician care se va implica în această problemă „nu va sfârși bine”.
Ca drept dovadă, „21 de avioane ale armatei chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ, mai largă decât spaţiul aerian teritorial) din sud-vestul Taiwanului la 2 august 2022″, a anunţat într-un comunicat pe Twitter Ministerul taiwanez al Apărării.