04 aug. 2022 | 17:45

Nancy Pelosi își continuă turneul în Asia. Oficialul SUA a ajuns în Japonia

ULTIMA ORĂ
Nancy Pelosi își continuă turneul în Asia. Oficialul SUA a ajuns în Japonia

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, are luni întâlniri în Singapore, în cadrul unei vizite în Asia, în timp ce se mulți s-au întrebat dacă va sfida avertismentele Chinei cu o oprire în Taiwan.

Nancy Pelosi se află în Japonia

Update 4 august, ora 17.43. Șefa Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns în Japonia, fiind ultima etapă a turneului său asiatic. Potrivit AFP, aeronava cu delegația americană a aterizat la baza aeriană din Yokota, o suburbie vestică a capitalei Tokyo, venind din Coreea de Sud.

Update 4 august, ora 11.46. Nancy Pelosi urmează să viziteze zona de securitate de la frontiera dintre Coreea de Nord și de Sud. Astfel, va fi cea mai înaltă oficialitate americană, după fostul preşedinte Donald Trump, care vizitează frontiera inter-coreeană fortificată, patrulată în comun de militari nord-coreeni şi din cadrul comandamentului ONU condus de SUA.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, este acuzat că a încercat să liniștească Beijingul prin evitarea lui Nancy Pelosi, la o zi după ce aceasta a devenit cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwanul într-un sfert de secol.

Potrivit presei sud-coreene, Yoon va vorbi cu Pelosi la telefon, dar nu se va întâlni cu ea personal în timpul vizitei sale la Seul. Se crede că președintele țării ar fi plănuit o vacanță de vară cu mult înainte de decizia șefei Camerei SUA de a vizita regiunea, care a inclus o oprire controversată în Taiwan.

Update 3 august, ora 17.45. Nancy Pelosi a ajuns în Coreea de Sud. Avionul C-40C al forţelor aeriene americane, care a transportat delegaţia Congresului SUA, a aterizat la baza aeriană Osan din Pyeongtaek, situată la 70 km sud de Seul, după vizite în Singapore, Malaezia şi Taiwan. Președinta Camerei Reprezentaților din Statele Unite urmează să se deplaseze şi în Japonia.

Update 3 august, ora 16.30. Șefa Camerei Reprezentaților din SUA, Nancy Pelosi, a părăsit Taiwanul, după ce s-a întâlnit cu președintele și cu alți oficiali într-o vizită care a accentuat tensiunile cu Republica Populară Chineză. Delegația Statelor Unite se îndreaptă către Coreea de Sud, apoi va merge în Japonia. Cu puțin timp înainte de a decola din Taipei, Pelosi a precizat că „a reiterat sprijinul nostru ferm pentru democrația din Taiwan”.

Update 3 august, ora 8.40. Nancy Pelosi se află în vizită la Taiwan. Armata acestui stat a ridicat gradul de alertă în contextul exerciţiilor militare anunţate de China în jurul insulei.

„Astăzi, delegaţia noastră, de care sunt foarte mândră, a venit în Taiwan să arate fără echivoc că nu vom abandona angajamentele noastre faţă de Taiwan şi suntem mândri de prietenia noastră solidă”, a spus Pelosy, în discursul său.

Update 2 august, ora 21.59. Guvernul de la Taipei a anunţat incursiunea a peste 20 de avioane militare chineze în zona sa de apărare aeriană în timpul în care Nancy Pelosi a început o vizită controversată în această insulă asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea.

„21 de avioane ale armatei chineze au intrat în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ, mai largă decât spaţiul aerian teritorial) din sud-vestul Taiwanului la 2 august 2022”, a precizat Ministerul taiwanez al Apărării.

De asemenea, mai spune despre China că încearcă să ameninţe porturi şi oraşe-cheie prin exerciţii militare în jurul insulei. Potrivit oficialilor din Taipei, exerciţiile au scopul de a intimida cetăţenii taiwanezi, dar populația nu trebuie să se teamă.

Update 2 august, ora 18.22. Șefa Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a emis o declarație scrisă la sosirea în Taiwan: „Vizita delegației noastre din Congres în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan. Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai amplă în Indo-Pacific, inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, axată pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică. Discuțiile noastre cu Taiwanul se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă astăzi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație.

Vizita noastră este una dintre mai multe delegații ale Congresului în Taiwan și nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979, de Comunicatele comune SUA-China și de cele Șase Asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul”.

Update 2 august, ora 17.47. Oficialul american Nancy Pelosi a aterizat la Taipei, capitala Taiwanului.

Update 2 august, ora 17.33. Zborul SPAR19, care a decolat de dimineață din Kuala Lumpur (Malaezia), aterizează marți, la ora 17:42, în capitala Taiwanului, Taipei, potrivit FlightRadar24. La bordul aeronavei militare se află Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul american. Cel puțin 300 de polițiști sunt implicați în asigurarea pazei și a controlului traficului în timpul deplasării coloanei oficiale.

Update 2 august, ora 8.30. Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, este așteptată să viziteze Taiwanul în cadrul turneului său în Asia, potrivit unui înalt oficial guvernamental taiwanez și unui oficial american, în ciuda avertismentelor oficialilor administrației Biden, care sunt îngrijorați de reacția Chinei la o astfel de vizită de profil înalt.

Această oprire – prima pentru un președinte al Camerei Reprezentanților din SUA în ultimii 25 de ani – nu se află în prezent pe itinerariul public al lui Pelosi și vine într-un moment în care relațiile dintre SUA și China sunt deja la un nivel scăzut.

Oficialul taiwanez a adăugat că se așteaptă ca ea să rămână în Taiwan peste noapte. Nu este clar când anume va ateriza Pelosi în Taipei.

Oficialul american a adăugat că oficialii Departamentului Apărării lucrează non-stop la monitorizarea oricăror mișcări ale Chinei în regiune și la asigurarea unui plan pentru a o menține în siguranță.

Pelosi a sosit luni în Singapore pentru prima oprire oficială a turneului în Asia, unde s-a întâlnit cu președintele țării, cu prim-ministrul și cu alți oficiali de rang înalt.

Marți, mass-media de stat din Malaezia, Bernama, a confirmat că Pelosi și o delegație a Congresului au ajuns în țară și că urmau să se întâlnească cu prim-ministrul și cu președintele parlamentului.

Știre inițială. Pelosi și alți membri ai unei delegații a Congresului american  se întâlnesc cu prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong, și cu alți oficiali la nivel înalt, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al națiunii din Asia de Sud-Est. De asemenea, ea intențioează să participe la un cocktail cu Camera de Comerț Americană din Singapore.

Pelosi a lăsat Taiwanul în afara itinerariului într-o declarație de duminică în care a anunțat călătoria, care va include, de asemenea, opriri în Japonia, Coreea de Sud și Malaezia. De asemenea, programul public nu a inclus Indonezia, care urmează să găzduiască un summit al liderilor Grupului celor 20 în noiembrie.

Cu toate acestea, se speculează în continuare că Pelosi ar urma să viziteze Taiwanul la un moment dat în această săptămână, riscând un răspuns dur din partea Chinei, care consideră insula autonomă ca fiind teritoriul său. China a avertizat cu privire la consecințe nespecificate în cazul în care Pelosi vizitează, inclusiv o declarație a Ministerului Apărării care a sugerat că guvernul președintelui Xi Jinping ar putea folosi forța militară.

Xi se află la doar câteva luni distanță de o remaniere a conducerii Partidului Comunist, care are loc o dată la cinci ani, în cadrul căreia se așteaptă să obțină un al treilea mandat. China a organizat exerciții militare cu focuri reale în weekend în largul coastei provinciei Fujian, care se află chiar vizavi de Taiwan.

Pelosi ar putea face o vizită în Taiwan, împotriva avertismentelor Chinei

Pelosi ar putea fi cel mai înalt oficial american care vizitează Taiwanul de la Newt Gingrich, președintele Camerei Reprezentanților, care a călătorit pe insulă în 1997. Posibila ei călătorie ar fi considerată mai mult un afront adus Chinei, deoarece este membră a aceluiași partid ca și președintele Joe Biden, chiar dacă acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această călătorie.

Pelosi este însoțită de cinci colegi democrați din Camera Reprezentanților, inclusiv de președintele Comisiei pentru afaceri externe, Gregory Meeks din New York.

Ceilalți sunt președintele Comisiei pentru veterani, Mark Takano din California; vicepreședintele Comisiei pentru căi și mijloace, Suzan DelBene din Washington; membrul Comisiei pentru informații, Raja Krishnamoorthi din Illinois; și membrul Comisiei pentru servicii armate, Andy Kim din New Jersey. Kim este, de asemenea, membru al Comisiei pentru afaceri externe.

Niciun republican nu figurează ca făcând parte din călătorie.

Pelosi a declarat că grupul „va avea întâlniri la nivel înalt pentru a discuta despre modul în care putem avansa în continuare interesele și valorile noastre comune, inclusiv pacea și securitatea, creșterea economică și comerțul, pandemia Covid-19, criza climatică, drepturile omului și guvernanța democratică”.