29 iul. 2022 | 06:30

Prețurile exagerate la materiale de construcție nu sperie românii: piața imobiliară bubuie în 2022

ACTUALITATE
Prețurile exagerate la materiale de construcție nu sperie românii: piața imobiliară bubuie în 2022

Obsesia românilor pentru proprietăți imobiliare nu se va pondera curând, după cum confirmă cifrele oficiale din țara noastră pe ultimul an. Indiferent dacă vorbim de casele unifamiliale sau vilele, toate sunt la foarte mare căutare, în creștere accelerată de la un an la altul.

În România, proiectele de construcții noi active au crescut în 2022 pe toate fronturile, cu excepția clădirilor de birouri. Acest domeniu s-a dus în jos cu 13% în parte din cauza tranziției la telemuncă. Dacă ne uităm însă la blocuri și ansambluri imobiliare, de la un an la altul, s-a înregistrat un +4%, pe când la case unifamiliale și vile saltul a fost semnificativ mai impresionant, 18%. Pe zona de business, s-au înregistrat creșteri în sectorul industria – 11%, retail modern – 11%, pensiuni și hoteluri – 3%.

Construcțiile ”explodează” în România, angajați ne mai trebuie și materiale ieftine

În primele șase luni ale acestui an, dacă ne uităm la proiectele aflate în diverse stadii de execuție, cele mai multe au fost pentru proiecte rezidențiale și industriale. Totalul a fost de 22.629 de proiecte în România, cu o suprafață desfășurată de 59 milioane de metri pătrați. Cele mai multe, în mod previzibil, s-au înregistrat în București – Ilfov (2288), Cluj (1754), Timiș (1734), Bihor (1347), Constanța (1346) și Iași (1073).

“Cea mai mare creștere numerică din 2022 o remarcăm în construirea de case și vile (+18%) care poate fi explicată prin nevoia de spațiu locuit mai generos pentru beneficiari și datorită modului de lucru remote care permite beneficiarilor să nu mai fie legați de proximitatea locului de muncă.

Astfel, mulți sunt dispuși să construiască de la zero case cu spații mai generoase dar în proximitatea orașelor (suburbii) față de apartamentele propuse de dezvoltatori în locații mai centrale. Investițiile industriale continuă să fie pe o tendință de creștere accelerată și am constatat o creștere de 11% a numărului de proiecte în acest semestru față de perioada similară a anului trecut”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus, conform Profit.ro

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele