27 iul. 2022 | 12:26

Cea mai periculoasă armă pe care o are Vladimir Putin este în Occident

ULTIMA ORĂ
Cea mai  periculoasă armă pe care o are Vladimir Putin este în Occident

În săptămânile care au precedat invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, Rusia a semănat în mod deliberat confuzie cu privire la intențiile sale. A jurat că nu plănuia să invadeze Ucraina, dar a și masat trupe la granița ucraineană.

Cea mai puternică armă a Rusiei, în Occident

Acum, Putin face același lucru cu intențiile sale de a lua măsuri drastice în privința combustibililor, alimentelor și îngrășămintelor. De exemplu, chiar ieri, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Putin nu dorește să taie complet Europa de la gazul rusesc, chiar dacă Gazprom și-a redus furnizarea la o scurgere lentă, invocând dificultăți tehnice evident false, se arată într-un editorial publicat de Bloomberg.

Cea mai puternică armă a lui Putin este propria democrație a Occidentului.

Aprovizionarea cu gaz a fost redusă

Liderul Rusiei transformă puterea presupusă a Occidentului – democrația – într-o slăbiciune. În calitate de autocrat cu o presă captivă, Putin poate continua să își restricționeze propriul popor aproape atât timp cât dorește.

Dar el știe că crizele alimentare și energetice pe care le provoacă în întreaga lume erodează rapid poziția politică a rivalilor săi. Noile arme americane par să schimbe situația în Ucraina, dar Putin poate crede în continuare că poate supraviețui mai mult decât ceilalți. Și s-ar putea să aibă dreptate.

Gazul rusesc a fost atractiv pentru Europa, deoarece era ușor de transportat și aproape întotdeauna disponibil. Importanța sa a crescut în ultimii ani, pe măsură ce unele țări au decis să renunțe la producția de energie pe bază de cărbune și nucleară, iar producția din propriile câmpuri de gaze a scăzut. Compania rusă Gazprom, controlată de stat, furniza aproximativ o treime din tot gazul consumat în Europa, până când războiul din Ucraina a perturbat aprovizionarea și a subliniat riscul unei dependențe excesive de un singur furnizor de energie.

Ce s-a schimbat ca urmare a războiului?

După ce Rusia a invadat Ucraina, Uniunea Europeană a elaborat un plan de reducere cu două treimi a importurilor de gaze din Rusia până la sfârșitul anului 2022. Rusia, după ce a suferit sancțiuni punitive, a ripostat, președintele Vladimir Putin semnând un decret prin care a cerut ca toți cumpărătorii din țările „neprietenoase” să plătească în ruble începând cu luna aprilie.

Aceștia vor trebui să deschidă conturi speciale la Gazprombank JSC din Rusia, în valută și în ruble, pentru a-și gestiona plățile.

Cumpărătorii din Polonia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda și Olanda au refuzat să respecte noile condiții și li s-a tăiat gazul. Ulterior, Rusia a redus, de asemenea, livrările prin cea mai mare conductă a sa către continent, reducând livrările chiar și pentru cei care au găsit soluții de rezolvare a noului ordin de plată. Ca urmare, clienții din Germania, Italia, Franța și Austria nu au primit tot gazul pe care l-au cerut.

În iulie, miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord politic pentru a-și reduce consumul de gaze cu 15% până în iarna 2022/23. Deși obiectivul a fost voluntar, ar putea deveni obligatoriu în cazul în care apare o situație de urgență.

Cum a devenit Rusia atât de importantă?

Cu vastele sale zăcăminte siberiene, Rusia deține cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume. Aceasta a început să exporte în Polonia în anii 1940 și a construit conducte în anii 1960 pentru a livra combustibil către și prin statele satelit ale ceea ce era atunci Uniunea Sovietică.

Chiar și în perioada de vârf a Războiului Rece, livrările au fost constante. Însă, de la destrămarea Uniunii Sovietice, Moscova și Kievul s-au certat în legătură cu conductele care traversează teritoriul ucrainean, ceea ce a determinat autoritățile ruse să găsească alte rute.

Cu toate acestea, Europa și-a păstrat vasta dependență de gazul rusesc, care era adesea mai ieftin decât alternativele, chiar și atunci când Moscova a anexat Crimeea în 2014.

Cât de vulnerabilă este Europa?

O criză de aprovizionare în 2021 a oferit o perspectivă asupra dependenței Europei de gazul din Rusia, prețurile de referință fiind mai mult decât triplate.

Stocurile din UE au scăzut la un nivel record, în condițiile în care au avut loc lucrări de întreținere intensă în câmpurile din Marea Nordului, iar livrările de gaze naturale lichefiate au fost redirecționate pentru a satisface cererea în creștere în Asia.

În 2022, în condițiile în care aprovizionarea din Rusia era amenințată, importurile europene de GNL au fost împinse la maximum, producătorii interni au promis să mențină producția la un nivel cât mai ridicat, iar cumpărătorii din UE au apelat la noi surse de aprovizionare din Africa până în Asia Centrală.

Cu toate acestea, volumele rusești erau încă prea mari pentru a le înlocui complet pe termen scurt. La jumătatea lunii iunie, fluxurile prin conducta Nord Stream – cea mai mare legătură dintre Rusia și UE – au scăzut cu aproximativ 60%, unele companii de utilități luptând să se mențină pe linia de plutire, iar marii utilizatori industriali luând în considerare măsuri de economisire a energiei.

De la sfârșitul lunii iulie, livrările prin Nord Stream urmau să scadă la aproximativ 20% din capacitate, Gazprom anunțând că o turbină care urma să fie supusă întreținerii va fi scoasă din funcțiune.

Dar politicienii europeni și persoanele din interiorul Kremlinului văd motive politice în această mișcare, deoarece Rusia ripostează la sancțiunile impuse națiunii din cauza războiului din Ucraina.