13 iul. 2022 | 12:22

Masca de protecție, din nou obligatorie în toată lumea? Alertă din partea OMS

ULTIMA ORĂ
Masca de protecție, din nou obligatorie în toată lumea? Alertă din partea OMS

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că noul coronavirus „circulă liber” și numărul deceselor la nivel mondial este inacceptabil de mare. Șeful OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că subvariantele Omicron continuă să conducă la noi cazuri, spitalizări și decese în întreaga lume, motiv pentru care cere guvernelor să reintroducă obligativitatea purtării măştii de protecţie.

OMS face apel la guvernele lumii să reintroducă masca de protecție

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a îndemnat guvernele din întreaga lume să implementeze măsuri precum masca sanitară, pe fondul unui număr inacceptabil de mare de decese. Deși multe țări mai bogate au abandonat aproape toate restricțiile legate de coronavirus, în urma lansării cu succes a vaccinurilor, Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că pandemia „nu s-a încheiat nici pe departe”.

Numărul deceselor este inacceptabil de mare

Potrivit OMS, subvariantele Omicron continuă să provoace noi cazuri, spitalizări și decese în întreaga lume. Pe fondul creșterii transmiterii COVID și a numărului de spitalizări, medicul Tedros a îndemnat guvernele să „adopte măsuri încercate și testate, cum ar fi masca de protecție și protocoalele de testare și tratament”.

„Sunt îngrijorat de faptul că îmbolnăvirile cu noul coronavirus continuă să crească, punând și mai multă presiune asupra sistemelor de sănătate”, a spus liderul OMS. „Sunt, de asemenea, preocupat de tendința de creștere a deceselor”, a completat Tedros Adhanom Ghebreyesus, notează Sky News.

Cea mai nouă subvariantă de Omicron îi îngrijorează pe medici

Printre variantele și subvariantele urmărite de OMS se numără BA.2.75 – poreclită „Centaurus”, care a fost descoperită în India, în luna mai. Oamenii de știință spun că tulpina se poate răspândi rapid și afecta imunitatea, deși lumea s-a vaccinat. Medicul Ghebreyesus a subliniat mai multe „provocări interconectate” cu care se confruntă acum răspunsul global la coronavirus, inclusiv subvariantele Omicron și testele reduse.

Acesta a adăugat: „Există o deconectare majoră în percepția riscului COVID-19 între comunitățile științifice, liderii politici și publicul larg”, apoi a semnalat că „noile valuri ale virusului demonstrează din nou că pandemia nu s-a încheiat nici pe departe.

BA.2.75 este „ceva pentru care ar trebui să ne îngrijorăm cu toții”, susține medicul Bruce Walker – director al Institutului Ragon din MGH, MIT și Harvard, un institut medical axat pe eradicarea bolilor și co-lider al Consorțiului Massachusetts pentru patogeni.