Pământul urmează să fie lovit de o furtună geomagnetică: ce trebuie să știi, cum ne afectează
O mare furtună solară urmează să lovească Pământul.
Mânia Soarelui continuă, în timp ce încă o furtună solară urmează să-și croiască drum spre Pământ.
Potrivit rapoartelor, o furtună solară urmează să lovească Pământul. Furtuna solară care a venit a rezultat dintr-o pată solară „asemănătoare unui ciclop” în atmosfera Soarelui, care a ejectat o cantitate mare de particule solare către Pământ. Acum, particulele care călătoresc, cunoscute și sub numele de vânt solar, sunt setate să lovească Pământul. Furtuna geomagnetică rezultată poate provoca întreruperi radio cu unde scurte, precum și afișarea proiecțiilor aurorale. Cu toate acestea, întrebarea este dacă este suficient de puternic pentru a provoca daune extinse rețelei de comunicații sau sateliților.
Raportul vine de la SpaceWearther.com, care spunea că există posibilitatea unei furtuni solare. Confirmând datele de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), acesta a postat pe site-ul său web: „NOAA spune că există o șansă de furtuni geomagnetice minore de clasă G1 pe 6 iulie, când se așteaptă ca un flux de vânt solar să lovească câmpul magnetic al Pământului. Materialul gazos curge dintr-o gaură asemănătoare unui ciclop din atmosfera soarelui”.
Cât de puternică este o furtună solară
Cu o clasificare G1, care denotă furtunile solare de cea mai slabă varietate, fluxul magnetic de intrare nu este probabil să deterioreze sateliții sau sistemele GPS. Cu toate acestea, există o posibilitate de întrerupere a radioului pentru frecvențele de unde scurte și radioul amator. NOAA clasifică furtunile solare în 5 categorii, de la G1 la G5, unde o furtună solară G5, precum evenimentul Carrington, poate nu numai să deterioreze sateliții, să afecteze internetul și rețeaua mobilă, dar poate, de asemenea, să distrugă gadgeturile electronice și să provoace defecțiuni ale rețelei electrice. Mai rău, poate provoca și incendii de pădure din cauza radiațiilor sale foarte încărcate.
Atât intensitatea, cât și frecvența furtunilor solare au crescut în trecutul recent, pe măsură ce activitatea solară crește în interiorul Soarelui. Soarele urmează un ciclu solar de 11 ani și se apropie de faza maximă solară, unde este cel mai activ și poate provoca incidente violente de furtună solară.
Săptămâna trecută, NASA a raportat un fenomen rar în care două vânturi solare diferite au lovit Pământul, făcând ca magnetosfera să se rupă și să permită radiației solare să pătrundă. În timp ce furtuna solară nu a fost suficient de puternică pentru a provoca vreo întrerupere a GPS-ului sau a sateliților, a provocat o auroră de care să se bucure oamenii de la latitudini mai înalte.