06 iul. 2022 | 22:33

Avalanșă Alpii italieni. Bilanțul victimelor a ajuns la nouă, după ce alte două cadavre au fost descoperite. Trei turiști sunt de negăsit

ULTIMA ORĂ
Avalanșă Alpii italieni. Bilanțul victimelor a ajuns la nouă, după ce alte două cadavre au fost descoperite. Trei turiști sunt de negăsit

Salvatorii au găsit părți de corpuri și echipamente în timp ce căutau marți excursioniștii dispăruți în urma unei avalanșe puternice care a ucis cel puțin șapte persoane și care a fost pusă în mare parte pe seama temperaturilor în creștere care topesc ghețarii.

Tragedie în Alpii italieni

Update 6 iulie, ora 22.30. Alte două cadavre au fost găsite de salvamontiștii care caută persoanele dispărute în urma prăbușirii ghețarului din Alpii italieni. Astfel, bilanțul victimelor a crescut la nouă. Opt oameni au fost răniți, doi fiind în stare gravă. Trei turiști sunt, în continuare, dați dispăruți.

Știrea inițială: Oficialii se temeau că 13 excursioniști sunt încă dispăruți după ce o bucată uriașă din ghețarul Marmolada s-a desprins duminică în nordul Italiei. Dar provincia Trento a redus marți numărul persoanelor dispărute la cinci, toate italiene, după ce alte opt persoane au anunțat autoritățile.

Una dintre acestea este Erica Campagnaro, iar marți sora ei, Debora Campagnaro, a criticat lipsa de avertizare cu privire la acumularea de apă la baza ghețarului, despre care experții spun că este o dovadă a unei topiri neobișnuite în urma valului de căldură care a ars Italia timp de câteva săptămâni.

Campagnaro a declarat că sora și cumnatul ei, un ghid alpin experimentat care se numără și el printre cei dispăruți, nu și-ar fi lăsat niciodată cei doi fii acasă pentru a merge în drumeții dacă ar fi existat un sistem de alertă, așa cum există în sezonul de schi, care să avertizeze asupra posibilității producerii unor avalanșe de zăpadă.

„Există o autoritate care trebuia să împiedice oamenii (să urce pe munte) având în vedere vremea din acea zi și vremea din zilele precedente? Unde este această autoritate?”, a întrebat ea la locul unde se află tabăra de salvare.

Ploaia a îngreunat căutările luni, dar vremea însorită de marți a permis elicopterelor să aducă mai multe echipe de salvare și dronele lor până la locul de pe ghețar, la est de Bolzano, în munții Dolomiți, chiar dacă speranțele de a găsi pe cineva în viață s-au diminuat.

Salavatorii nu se așteaptă să găsească persoane vii

„Trebuie să fim clari, să găsim pe cineva în viață cu acest tip de eveniment este o posibilitate foarte îndepărtată, foarte îndepărtată, deoarece acțiunea mecanică a acestui tip de avalanșă are un impact foarte mare asupra oamenilor”, a declarat Alex Barattin de la Serviciul de salvare alpină.

După ce bucata de ghețar cu o lățime de 200 de metri s-a desprins, un torent de gheață, roci și resturi a coborât de pe versantul muntelui peste drumeții aflați mai jos. Cel puțin șapte persoane au fost ucise, dintre care doi cehi, au declarat oficialii.

Nicola Casagli, geolog și expert în avalanșe la Universitatea din Florența, a declarat că impactul prăbușirii ghețarului asupra excursioniștilor a fost mai mare decât o simplă avalanșă de zăpadă și că i-ar fi luat complet prin surprindere.

„Acest tip de evenimente, care sunt avalanșe de gheață și de resturi, sunt fenomene impulsive, rapide, imprevizibile, care ating viteze foarte mari și implică mase mari”, a spus el.

„Și nu există nicio șansă de a te pune la adăpost sau de a percepe problema în avans, pentru că, în momentul în care o percepi, ai fost deja lovit”.

Italia se confruntă cu un val de căldură

Maurizio Dellantonio, președintele național al Serviciului de salvare alpină, a declarat că echipele au găsit părți de corpuri, echipamente de drumeție și haine la suprafața dărâmăturilor, dovezi ale impactului puternic al avalanșei asupra excursioniștilor.

„Am recuperat foarte multe fragmente în ultimele două zile. Sunt foarte dureroase pentru cei care le adună și apoi pentru cei care trebuie să le analizeze”, a declarat el.

„Personal, nu pot decât să mă gândesc că ceea ce am găsit la suprafață va fi același lucru pe care îl vom găsi și dedesubt, atunci când gheața se va topi sau săpând, dacă va exista o șansă.”

Oficialii au închis toate căile de acces și telescaunele către ghețar pentru drumeții, temându-se de instabilitatea continuă și de posibilitatea ca mai multe bucăți de gheață să se desprindă.

Italia se află în mijlocul unui val de căldură la începutul verii, la care se adaugă cea mai gravă secetă din nordul Italiei din ultimii 70 de ani, care a determinat guvernul să declare stare de urgență în cinci regiuni nordice.