În cine „lovește” noul Cod fiscal: măsura care bagă spaima în acești muncitori
Luni seara, Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de Ordonanță care aduce o serie de modificări legislative sistemului fiscal din țara noastră.
Printre altele, se majorează accizele la tutun, la alcool, crește TVA pentru băuturile cu adaos de zahăr, apar deduceri personale pentru salariați, se schimbă regimul TVA pentru locuințe, avem și unele modificări la taxele și impozitele locale, dar și la facilitățile fiscale din Agricultură, sectorul alimentar și Construcții.
Una dintre măsurile prevăzute de Codul fiscal ne-a atras în mod deosebit atenția, datorită faptului că vizează o categorie însemnată de lucrători români. Este vorba despre muncitorii sezonieri, oamenii care, în anumite perioade specifice ale anului, muncesc pentru un bănuț în plus sau poate chiar aceasta este singura lor sursă de venit pentru restul anului.
Este vorba despre abrogarea prevederii potrivit căreia persoanele fizice care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor.
Cum se modifică, de fapt, sistemul fiscal pentru acești români
„Se propune abrogarea prevederii potrivit căreia persoanele fizice care desfăşoară activităţi sezoniere dintre cele prevăzute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, având în vedere atât abrogarea Legii nr. 170/2016 la data de 1 ianuarie 2023, cât şi faptul că din analiza efectelor aplicării măsurii, a rezultat faptul că aceasta nu a condus la atingerea obiectivului estimat, fiind aplicată pentru un număr redus de contribuabili”, se arată în textul propunerii de Ordonanță.
Vizați sunt, cum spuneam, și muncitorii din industria alimentară, din sectorul construcțiilor și agriculturii. Pentru ei se propune modificarea plafonului până la care se acordă facilităţile fiscale în domeniul construcţiilor, sectorul agricol şi în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.