22 iun. 2022 | 10:20

Cum se poate diagnostica boala Alzheimer în 98% din cazuri: ce indică un nou studiu

ACTUALITATE
Cum se poate diagnostica boala Alzheimer în 98% din cazuri: ce indică un nou studiu

Boala Alzheimer este caracterizată prin tulburări cognitive progresive și atrofie a creierului (pierderea neuronilor din creier). Este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente cauze de demență la nivel mondial, cu simptome comune, inclusiv dificultăți de limbaj, de rezolvare a problemelor și de gândire, împreună cu pierderea memoriei.

Din păcate, nu există niciun tratament. Totuși, diagnosticul timpuriu ajută foarte mult pacienții, deoarece oferă acces la ajutor și sprijin și îi ajută să își formeze un plan de tratament. Acum, o singură scanare a creierului poate ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer, sugerează un studiu publicat în Communications Medicine.

În prezent, pentru a diagnostica această boală, medicii trebuie să utilizeze o serie de teste care includ scanări ale creierului (pentru a verifica contracția hipocampului și a depozitelor de proteine ​​din creier) și teste cognitive și de memorie. Toate aceste teste pot dura săptămâni pentru aranjarea și procesarea, ceea ce poate provoca întârzieri în orice plan de tratament.

Cum se poate depista Alzheimer

Noul studiu a analizat tehnologia de învățare automată și a folosit-o pentru a arunca o privire asupra caracteristicilor structurale ale creierului (inclusiv zone care nu erau asociate anterior cu Alzheimer). Astfel, folosind imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pe un aparat întâlnit în mod obișnuit în majoritatea spitalelor, cercetătorii au aplicat un algoritm creierului. Acest algoritm a fost utilizat inițial în clasificarea tumorilor canceroase.

Imaginea creierului a fost apoi tăiată în 115 regiuni și au fost alocate 660 de caracteristici diferite, inclusiv formă, dimensiune și textură. Algoritmul a fost apoi antrenat să recunoască modificările acestor caracteristici și să determine și să prezică existența bolii Alzheimer.

Echipa și-a testat algoritmul pe scanări ale a peste 400 de pacienți cu Alzheimer în stadiu incipient și ulterior, pacienți cu alte afecțiuni neurologice și sănătoși.

Sistemul de învățare automată bazat pe RMN ar putea prezice cu exactitate dacă cineva a avut sau nu boala Alzheimer în 98% din cazuri. Sistemul a fost, de asemenea, capabil să distingă la 79 la sută dintre pacienți dacă au avut boala în stadiu incipient sau în stadiu avansat.

„În prezent, nicio altă metodă simplă și disponibilă la scară largă nu poate prezice boala Alzheimer cu acest nivel de acuratețe, așa că cercetarea noastră este un pas important înainte. Mulți pacienți care se prezintă cu Alzheimer la clinicile de memorie au și alte afecțiuni neurologice”, a spus profesorul Eric Aboagye, care a condus cercetarea.