14 iun. 2022 | 12:55

Limbajul secret dintre mame și bebelușii lor: ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Limbajul secret dintre mame și bebelușii lor: ce au descoperit cercetătorii

Într-un studiu care investighează modul în care unele mame par să aibă o capacitate unică de a-și calma bebelușii, cercetătorii au descoperit ceva destul logic și adorabil, deopotrivă.

„Acest studiu demonstrează empiric, pentru prima dată, că fiziologia sincronizată între mame și bebeluși joacă un rol în calmarea sugarilor suferinzi”, a declarat John Krzeczkowski, cercetător postdoctoral la Departamentul de Psihologie de la Universitatea York, Canada. „Studiul a oferit indicii importante despre modul în care semnalele liniștitoare pot fi transmise în timp real între mame și sugari”, a adăugat acesta.

Aceasta nu este, însă, singura descoperire importantă pe care oamenii de știință au făcut-o. Se pare că în cazul proaspetelor mame, ce prezintă depresie post-partum, acest efect nu funcționează în același mod, iar cercetătorii au reușit să descopere de ce. „Multe studii au arătat că mamele cu depresie postpartum se luptă să-și calmeze bebelușii”, a mai menționat Krzeczkowski.

Legătura dintre mame și bebelușii lor, „disecată” de oamenii de știință

Echipa a lucrat cu două perechi de mamă-copil. Toate perechile au fost observate pe parcursul a trei faze de interacțiune. În primul rând, a fost faza de joacă, în care mamele s-au jucat cu bebelușii lor. Apoi a urmat o fază denumită „față nemișcată”, care era exact asta: mamele au fost instruite să nu manifeste nicio emoție, să nu atingă sau să vorbească cu bebelușii și să mențină contactul doar vizual. Deloc surprinzător, acest lucru i-a supărat un pic pe cei mici, însă aceasta era ideea. A treia fază a experimentului a fost una de reuniune, în care mamelor li s-a permis să interacționeze din nou cu bebelușii lor în mod normal.

Cercetătorii au monitorizat, de asemenea, ritmul cardiac atât al mamelor, cât și pe cel al bebelușilor și au descoperit un lucru interesant: cu cât ritmul cardiac variază mai mult, cu atât copiii și mamele lor devin mai stresați.

Cu toate acestea, la mamele cu PPD s-a produs efectul opus: frecvența cardiacă nu s-a sincronizat.

Totuși, descoperirea este una importantă, de vreme ce s-a constatat faptul că bătăile inimilor se sincronizează, în general, destul de bine între mame și bebeluși, ceea ce ar putea fi tradus ca fiind un limbaj secret.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele