10 iun. 2022 | 12:25

NASA investighează ”obiectele zburătoare neidentificate”: ce speră să descopere, cât durează ancheta

ACTUALITATE
NASA investighează ”obiectele zburătoare neidentificate”: ce speră să descopere, cât durează ancheta

O echipă se va concentra pe „fenomene aeriene neidentificate” sau FAN.

NASA dorește o înțelegere mai profundă a numeroaselor obiecte zburătoare inexplicabile care apar pe cer. Agenția formează o echipă de studiu în această toamnă pentru a observa OZN-urile, cunoscute acum sub numele de FAN. Deși poate fi tentant să ne gândim la OZN-uri ca la obiecte ale teoriilor SF și ale conspirației, anunțul NASA afirmă imediat că „nu există nicio dovadă că FAN-urile sunt de origine extraterestră”. În schimb, misiunea pare să se concentreze pe colectarea de date și pe dezvoltarea înțelegerii noastre științifice a FAN-urilor. Există un motiv practic pentru care. Obiectele zburătoare inexplicabile – indiferent de origine – pot reprezenta o amenințare pentru siguranța zborului și securitatea națională, după cum au remarcat oficialii militari.

„Numărul limitat de observații ale UAP în prezent face dificilă tragerea de concluzii științifice despre natura unor astfel de evenimente. Fenomenele neidentificate din atmosferă prezintă interes atât pentru securitatea națională, cât și pentru siguranța aeriană. Stabilirea ce evenimente sunt naturale oferă un prim pas cheie pentru identificarea sau atenuarea unor astfel de fenomene, care se aliniază cu unul dintre obiectivele NASA de a asigura siguranța aeronavelor”, a spus agenția în anunțul său.

Un studiu complex

NASA este departe de a fi singura agenție guvernamentală americană interesată de FAN. Luna trecută, Congresul a ținut prima audiere despre OZN-uri în peste 50 de ani, unde oficialii Pentagonului au remarcat că rapoartele privind FAN-urile sunt mai frecvente acum decât în ​​trecut. Peste 143 de incidente cu obiecte zburătoare neidentificate au fost raportate la Pentagon din 2004 și rămân neexplicate, potrivit unui raport publicat anul trecut de Biroul Directorului de Informații Naționale.

Studiul FAN al NASA va fi condus de astrofizicianul David Spergel de la Simons Foundation și de Daniel Evans de la NASA, administratorul asociat adjunct pentru cercetare la Direcția de misiune științifică a agenției. Finalizarea studiului va dura nouă luni, iar echipa se va consulta cu un domeniu de experți în știință, aeronautică și analiză a datelor.

La concluzia studiului, NASA promite să facă publice atât constatările sale, cât și toate datele colectate. „Toate datele NASA sunt disponibile publicului – luăm această obligație în serios – și le facem ușor accesibile pentru ca oricine să le vadă sau să le studieze”, a spus Evans într-un comunicat.