11 iun. 2022 | 10:00

Furtul de criptomonede, în cifre exacte: probabil cel mai bun motiv să nu investești în Bitcoin, Ether și altele

ACTUALITATE
Furtul de criptomonede, în cifre exacte: probabil cel mai bun motiv să nu investești în Bitcoin, Ether și altele

Foarte mulți oameni sunt încântați de perspectiva investițiilor în criptomonede, chiar dacă nu înțeleg prea bine partea tehnică din spate. Portofelul electronic este în continuare un mit pentru un procent semnificativ de posesori de Bitcoin, de aici și ușurința cu care monedele digitale sunt furate.

FTC sau Comisia Federală de Comerț din SUA a publicat în această săptămână un raport referitor la furtul de criptomonede. Analiza avea în vedere acțiunile de la începutul anului 2021 și până în prezent. Deși nu s-a insistat pe acest aspect, sentimentul meu este că vorbim de furturile raportate de utilizatorii din SUA, unde activează FTC. La scară globală, banii digitali care dispar în fiecare an sunt semnificativ mai mulți.

Câți bani au ”capturat” hoții de Bitcoin, Ether și alte criptomonede

Nu mai puțin de 46.000 de persoane au raportat de la începutul anului 2021 și până în prezent furturi de criptomonede. Totalul valorii hoțiilor a depășit detașat un miliard de dolari. Aproape jumătate dintre persoanele care au raportat că au pierdut monede digitale într-o înșelătorie au spus că escrocheria a început cu o reclamă, o postare sau un mesaj pe o platformă de socializare, potrivit FTC.

Momentul în care foarte mulți oameni care nu înțeleg la niciun nivel criptomonedele s-au aruncat la investiții în Bitcoin a fost în luna noiembrie a anului trecut, când principala monedă digitală a ajuns să se tranzacționeze cu 69.000 de dolari.

Un pic frustrant este că neștiința nu a costat niciodată mai mult decât în cazul criptomonedelor. Conform aceluiași raport citat mai sus, aproximativ 575 de milioane de dolari din totalul pierderilor au fost capturate prin fraude cu monede digitale manifestate ca ”oportunități de investiții false”. Deși se mai fură bani prin păcăleli pe rețelele de socializare, ca întotdeauna, la ora actuală, aproximativ 40% din fraudele de pe Facebook, Instagram, WhatsApp sau Telegram vizează criptomonede.

Pierderea medie a unei persoane care a căzut victimă în sectorul criptomonedelor a fost de 2600 de dolari, cu mențiunea că, principale criptomonede furate au fost Bitcoin, Ether și Tether.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele