08 iun. 2022 | 13:50

Cât de mult ne prăbușim financiar în 2022? Banca Mondială ne-a făcut „radiografia” economică și pe-o parte e bine, pe alta e rău

ACTUALITATE
Cât de mult ne prăbușim financiar în 2022? Banca Mondială ne-a făcut

Cu atât de multe crize și dezechilibre macro și microeconomice, cu toții ne întrebăm cât de mult vom pierde în plan financiar, la nivel național, anul acesta?

Unii analiști vorbesc despre iminența izbucnirii unei crize economice similare celei din 2008, în timp ce alte voci sunt mai temperate și susțin că, dacă gestionăm bine situația din prezent și mai ales dacă reușim să absorbim banii din PNRR și să să efectuăm reforme, avem șansa să ne redresăm.

Dar dincolo de ceea ce spun analiștii noștri pe plan intern, să aruncăm o privire și la marile instituții financiare ale lumii, care tocmai au analizat situația noastră economică și vin cu noi date relevante cu privire la viitorul apropiat.

Care e vestea bună și care e vestea rea

Banca Mondială, de exemplu, ne-a făcut „radiografia” economică, iar raportul său indică și vești bune, dar și vești rele.

Vestea bună este că analiștii Băncii și-au îmbunătățit prognozele pentru țara noastră. Concret, economia României e așteptată să înregistreze un avans de 2,9% anul acesta, de la 1,9% cât se anticipa într-un raport al lunii aprilie.

Se pare că premisele economice s-au îmbunătățit și reușim să facem față multiplelor crize, doar că acum vine vestea rea. În fapt, deși noul raport corectează cifrele în sens pozitiv, suntem departe de ceea ce se anticipa în prima lună a anului.

În ianuarie, Banca Mondială spunea că România va reuși performanța de a înregistra o creștere economică evaluată la 4,3%. Cifra era de-a dreptul impresionantă pentru o țară din regiunea noastră, puternic afectată de criza sanitară și al cărei buget a intrat în deficit pe fondul cheltuielilor mai mari decât veniturile. Doar că, la jumătate de an distanță, pe fondul tensiunilor geopolitice, a dezechilibrelor macroeconomice, iată că forța de redresare a economiei naționale scade considerabil.

Cel puțin nu suntem în recesiune și nici nu vom intra, putem răsufla ușurați. Chiar dacă avansul economic este mic, guvernatorul BNR dă asigură că nu e cazul să vorbim despre intrarea României în recesiune!

Ca referință, recesiunea reprezintă, în linii mari, o faza de declin a activității economice și o diminuare temporară a activității economice dintr-o țară, un nivel mai de jos al crizei economice.

„Nu suntem (în recesiune – n. r.) și nu cred că economia românească va intră în recesiune, dar o activitate economică în jur de 2%, 2 și ceva la sută, cam cât găsim și în rapoartele Fondului și ale Băncii Mondiale cred că acolo vom ajunge. Mai depinde și de anul agricol. Nu suntem în recesiune…Nu ne pregătim de nimic negru.

Lucrurile sunt încă sub control. Avem o problema majoră în domeniul fiscalității, trebuie să o rezolvăm – domeniul fiscalității, că acolo sunt presiunile cele mai mari – și de ea trebuie să ne ocupăm”, a spus joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la conferință de prezentare a Raportului asupra inflației, care a avut loc luna trecută.