08 iun. 2022 | 08:26

Creaturi descoperite la o adâncime de 500 de metri sub un ghețar din Antarctica

ACTUALITATE
Creaturi descoperite la o adâncime de 500 de metri sub un ghețar din Antarctica

Cercetătorii au făcut o mare descoperire într-un râu situat la 500 de metri sub gheață din Antarctica, din absolută întâmplare.

Descoperirea a fost o surpriză pentru o echipă de cercetători din Noua Zeelandă, care se afla în Antarctica pentru a studia un râu, aflat la sute de kilometri de marginea platformei de gheață Ross, pentru a vedea cum este acesta influențat de schimbarea climei.

În timp ce forau în respectivul râu, oamenii de știință au descoperit, în mod neașteptat, roiuri de amfipode mici, potrivit unui comunicat de presă. Aceasta este o creatură din aceeași familie cu crabii, acarienii și homarii.

Formele de viață inedite populează râurile și lacurile de apă dulce de sub gheața din Antarctica

Profesorul Craig Stevens, unul dintre oceanografii prezenți în această expediție, a declarat, într-un comunicat de presă, că descoperirea a reprezentat o „mare surpriză”.

„Pentru o vreme, am crezut că ceva nu este în regulă cu camera, dar când focalizarea s-a îmbunătățit, am observat un roi de artropode de aproximativ 5 mm în dimensiune”, a declarat acest.

„Toate acele creaturi pluteau în jurul echipamentului nostru, iar asta înseamnă că există, în mod clar, un ecosistem semnificativ acolo. Am luat câteva mostre de apă înapoi la laborator pentru a ne uita la ADN, dar și la alte proprietăți ale apei pentru a vedea ce îl face unic, deoarece observăm ceva ce nu se vede în alte sisteme din apropiere”, a completat Stevens.

Oamenii de știință sunt conștienți de mult timp de existența lacurilor și râurilor de apă dulce de sub gheața Antarctică. Cu toate acestea, aceasta este prima dată când într-unul dintre acele lacuri sau râuri este observată atât de în detaliu fauna sălbatică care trăiește în zonă.

Șeful proiectului, Huw Horgan, profesor asociat de glaciologie geofizică la Centrul de Cercetare Antarctică de la Universitatea Victoria din Wellington, a fost cel care a observat pentru prima dată ecosistemul în timpul călătoriei. În timp ce studia imaginile prin satelit ale platformei de gheață, el a observat un șanț în gheață, un indicator că un estuar s-a putea afla sub gheață.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele