01 iun. 2022 | 15:18

Oamenii de știință au descoperit cea mai mare plantă cunoscută din lume: unde e și ce lungime are

ACTUALITATE
Oamenii de știință au descoperit cea mai mare plantă cunoscută din lume: unde e și ce lungime are

Data viitoare când faceți scufundări sau snorkeling, uitați-vă îndeaproape la acele panglici lungi, de un verde strălucitor, fluturând odată cu fluxul și refluxul apei. Sunt ierburi marine – plante marine care produc anual flori, fructe și răsaduri, la fel ca rudele lor de pe uscat. Iată unde a fost găsită cea mai mare plantă din lume.

Aceste pajiști subacvatice cu iarbă de mare cresc în două moduri: prin reproducere sexuală, care le ajută să genereze noi combinații de gene și diversitate genetică, și, de asemenea, prin extinderea rizomilor lor, tulpinile subterane din care ies rădăcini și lăstari. Pentru a afla câte plante individuale cresc într-o pajiște cu iarbă de mare, trebuie să le testați ADN-ul. Cercetătorii au făcut acest lucru pentru pajiști de iarbă de mare cu buruieni tip panglică, numită Posidonia australis, în apele puțin adânci, udate de soare, din Zona Patrimoniului Mondial Shark Bay, din Australia de Vest.

Rezultatul a fost o singură plantă. O singură plantă s-a extins pe o întindere de 180 km (110 mile), ceea ce o face cea mai mare plantă cunoscută de pe Pământ. Astfel, s-au colectat mostre de lăstari din zece pajiști cu iarbă de mare de peste golful Shark, în ape în care nivelurile de sare variază de la salinitatea normală a oceanului până la aproape de două ori mai sărat. În toate eșantioanele, oamenii de știință au studiat 18.000 de markeri genetici pentru a arăta că 200 km² (77 mile pătrate) de pajiști cu buruieni tip panglică s-au extins dintr-un singur răsad colonizant.

Cea mai mare plantă din lume

Ceea ce face această plantă de iarbă de mare unică față de altele, în afară de dimensiunea sa enormă, este că are de două ori mai mulți cromozomi decât rudele sale. Acest lucru o face ceea ce oamenii de știință numesc un „poliploid”. De cele mai multe ori, un răsad de iarbă de mare va moșteni jumătate din genomul fiecăruia dintre părinții săi. Poliploizii, însă, poartă întregul genom al fiecăruia dintre părinții lor.

Există multe specii de plante poliploide, cum ar fi cartofii, canola și bananele. În natură, ele sunt adesea în locuri cu condiții de mediu extreme. Poliploizii sunt adesea sterili, dar pot continua să crească la infinit dacă nu sunt deranjați. Această iarbă de mare a făcut exact asta.

Este dificil să se determine vârsta exactă a unei pajiști cu iarbă de mare, dar e estimează că planta Shark Bay are aproximativ 4.500 de ani, pe baza dimensiunii și ratei de creștere.