30 mai 2022 | 07:00

Ce se întâmplă cu banii românilor, peste noapte: avertismentul experților despre inflație, prețuri, bula imobiliară

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu banii românilor, peste noapte: avertismentul experților despre inflație, prețuri, bula imobiliară

Când vine vorba de banii românilor, situația se anunță a fi una foarte complexă în perioada imediat următoare. Simptomele unei crize financiare fără precedent tind să fie din ce în ce mai evidente, iar numărul experților care au căzut de acord asupra pericolului care ne paște în următoarele luni este semnificativ.

În martie 2022, analiștii estimau o rată anticipată a inflației pentru țara noastră de aproximativ 7,3%. Acum, un nou sondaj realizat de CFA România, organizația profesioniștilor în investiții din România, printre analiști s-a reflectat într-o estimare mai sumbră pe 12 luni egală cu 8,4%. Aceste estimări vin în completarea estimărilor foarte pesimiste din partea Băncii Naționale a României, care, până la mijlocul anului viitor, previzionează o inflație de 12,4%, comparativ cu cele 13,8% din aprilie.

Economia României în derivă, iar economiile românilor, mai puțin valoroase

“Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, componentă de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna aprilie. De asemenea, anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rată prognozată a inflației atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobândă de către Banca Națională în următoarele 12 luni”, a atras atenția Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Dincolo de opinii generale, nu mai puțin de 82% dintre analiștii consultați de CFA văd ca inevitabilă o depreciere semnificativă a leului românesc. Ca referință, în aceeași analiză, se menționează că valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro, față de 4,9417 lei în prezent.

Vizavi de estimările pentru piața imobiliară din România, acestea sunt semnificativ mai pesimiste decât în trecut. Doar 13% sunt de părere că vor mai creștere prețurile la imobiliare în marile orașe ale României, în timp ce 47,8% sunt de părere că se vor duce în jos. Pe lângă aceste trenduri, părerea generală, votată de 73,9% dintre experții implicați în acest proiect, este clară. Prețurilor proprietăților rezidențiale din principalele orașe sunt supraevaluate. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele