24 mai 2022 | 11:54

Huawei, între una caldă și una rece: poți descărca gratuit aplicații plătite, iar dezvoltatorii sunt furioși

ACTUALITATE
Huawei, între una caldă și una rece: poți descărca gratuit aplicații plătite, iar dezvoltatorii sunt furioși

Huawei se află din nou în mijlocul unui scandal de proporții semnificative din cauza ignoranței de care a dat dovadă pe marginea unei vulnerabilități din AppGallery, alternativa producătorului la Google Play și Apple AppStore.

Dylan Roussel este dezvoltator de aplicații de Android și utilizator de Huawei AppGallery. În luna februarie a acestui an, a raportat la gigantul chinez o vulnerabilitate prin care utilizatorii puteau descărca aplicații plătite din magazinul virtual al companiei fără să plătească. Problema este una cât se poate de serioasă, având în vedere că slăbește încredere dezvoltatorilor în platformă, în contextul în care aceștia pierd bani pe zi ce trece.

Huawei, subiectul unui nou scandal

După ce a rămas fără acces la serviciile Google din cauza restricțiilor impuse de autoritățile americane, Huawei pare să alieneze și dezvoltatorii care au decis să-i îmbrățișeze noua platformă pentru smartphone-uri și tablete.

Nu de alta, dar nimănui nu-i convine să încerce să vândă o aplicație, iar un utilizator obișnuit, fără cunoștințe tehnice foarte avansate, să o descarce fără să plătească. Partea cea mai importantă a descoperii lui Dylan Roussel ține de faptul că, fără niciun dubiu, problema ține de API-ul pentru AppGallery, de Huawei, nu de către dezvoltatorii.

Mai grav decât atât este că producătorul de smartphone-uri ignoră problema din luna februarie și până în prezent, un detaliu care s-ar putea să ducă la retragerea mai multor dezvoltatori din magazinul său virtual. Nu ajută nici faptul că vorbim de încă o mare problemă de imagine care pătează eforturile Huawei ”de reabilitare” în ochii publicului larg.

Deși nu există o actualizare pentru AppGallery în cele trei luni de la raportarea inițială, iar vulnerabilitatea poate fi exploatată în continuare, la momentul de față, Huawei măcar a recunoscut problema și i-a alocat un număr de înregistrare. Oficialii i-au oferit și o sumă generoasă de bani lui Dylan Roussel pentru gestul său, dar acesta a refuzat să o primească, ”din motive personale”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele