23 mai 2022 | 21:02

Bate vântul în bugetul public. De la cine se va lua bani, ca să facem rost de fonduri

ACTUALITATE
Bate vântul în bugetul public. De la cine se va lua bani, ca să facem rost de fonduri

Presiunile economice din ultima perioadă au generat o nevoie mai mare de a crește fondurile bugetare. Soluțiile pentru a spori avuția bugetară sunt diverse, însă BNR a identificat una care are toate șansele să dea roade. Este vorba despre eliminarea excepţiilor de la impozitare.

În momentul de față, politicienii noștri discută mai multe variante cu scopul de a aduce mai mulți bani la buget.

Social-democrații, de exemplu, militează pentru trecerea de la cota unică la impozitarea progresivă, în timp ce liberalii se opun acestei măsuri. În această dispută a măsurilor intervine BNR, care oferă ca alternativă suficient de bună pentru noi eliminarea excepţiilor de la impozitare.

Cum vede BNR rezolvarea problemei banilor la buget

„În 32 de ani, colectarea veniturilor la buget nu a depăşit niciodată 31% din PIB. Şi cred că nu întâmplător. Nu vreau să mă pronunţ asupra necesităţii şi utilităţii introducerii impozitării progresive acum, dar sunt de părere că majorarea veniturilor la buget poate fi realizată uşor doar prin eliminarea puzderiei de exceptări de ipozite pe veniturile diverselor categorii. Dacă vor o cale bună de majorare a veniturilor bugetare, aceasta se poate realiza doar colectând corect şi eliminând excepţiile”, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Care ar fi avantajele și dezavantajele impozitului progresiv?

Pe de-o parte, Marcel Ciolacu susține că ar diminua povara pe muncă. Practic, ar fi vorba despre un sistem în care s-ar aplica impozite mai mari, pe măsura câștigurilor în creștere.

„Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză.

Lucrurile încep încet, încet să mişte, trebuie să scoatem acest cuvânt ”încet” din vocabular. Am văzut cu toţii o creştere economică de 6,5%. Trebuie să fim oneşti, această creştere economică este o reuşită a tuturor antreprenorilor din România.

Este îmbucurător şi trebui să menţinem acest trend şi să dezvoltăm noi afaceri şi capacităţi de producţie. În zona euro va fi o recesiune, şi aş vrea să putem construi, împreună cu dumneavoastră, climatul şi perspectiva necesare pentru ca această plusvaloare pe care o reprezintă românii să revină în ţară.

Trebuie să ne aşezăm la masă cu toţii – nu trebuie să decidă guvernanţii într-un birou sau o coaliţie sau oamenii politici. Eu am vrut să provoc un dialog cu toţi actorii sociali şi cu tot mediul de afaceri, fiindcă de această dată trebuie să creăm o perspectivă pe termen mediu şi lung. Eu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste.

Eu nu pot să vin în faţa dvs cu un slogan – trebuie să ţinem cota unică, fără să explicăm de ce trebuie să ţinem cota unică, care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, de unde nu s-a mai dezvoltat economia şi de ce avem un handicap faţă de alte state ale Uniunii Europene.

Cu alte cuvinte, începem să fim recunoscuţi că suntem o ţară dezvoltată, nu în curs de dezvoltare. Societatea românească trebuie să se dezvolte cu ajutorul dumneavoastră şi cu experienţa dumneavoastraă de antreprenori de la firul ierbii. Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a explicat liderul social-democraților.

Doar că liberalii susțin că o astfel de măsură nu va avea efectele așteptate.

„PNL continuă să susțină cota unică. Nu susținem introducerea de taxe și impozite noi, iar ceea ce urmează să se decidă va avea a bază o analiză și o dezbatere aplicată pe situația din țara noastră”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

„Nu se discută despre impozitul progresiv, nu există în momentul de faţă o altă formulă de impozitare, ci există analize şi studii care se derulează în grupul de lucru înfiinţat la nivelul Ministerului Finanţelor.

Odată ce vor finaliza aceste măsuri de optimizare fiscală, vom trece să avem etapele de consultare cu instituţiile de specialitate, cu mediul academic, cu mediul de business, cu mediul asociativ, astfel încât în final să avem o decizie care să vină să sprijine tot ceea ce înseamnă atât colectarea banilor la bugetul de stat, cât şi sprijinul pe care trebuie să continuăm să-l acordăm mediului de afaceri, pentru că, doresc să subliniem, această creştere economică înregistrată pe primul trimestru se datorează în mare măsură dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri, dialogului pe care l-am avut cu instituţiile de specialitate şi, de asemenea, dialogului pe care l-am avut cu investitorii români şi străini şi încrederii pe care am reuşit să o dăm până acum că avem proiecte concrete, că avem predictibilitate şi stabilitate în acest domeniu”, a continuat oficialul.