19 mai 2022 | 19:25

Uniunea Europeană apasă pedala pe tranziție: planul pentru a trece pe energie ”verde”

ACTUALITATE
Uniunea Europeană apasă pedala pe tranziție: planul pentru a trece pe energie ”verde”

Bruxelles-ul intenționează să cheltuiască 314 de miliarde de dolari până în 2030 pentru a-și pune capăt dependenței de importurile rusești de petrol și gaze.

Comisia Europeană a anunțat un plan de 210 de miliarde de euro pentru a pune capăt dependenței sale de combustibilii fosili ruși într-un interval de cinci ani și pentru a accelera tranziția la energia verde.

Mișcarea vine în timp ce invazia Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze din Europa, a determinat UE să-și regândească politicile energetice pe fondul preocupărilor acute legate de șocuri de aprovizionare.

Planul european

„Ne ducem ambiția la un alt nivel pentru a ne asigura că devenim independenți de combustibilii fosili ruși cât mai repede posibil”, a declarat președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, miercuri, la Bruxelles, când a anunțat pachetul, numit REPowerEU.

Moscova furnizează 40% din gazul blocului și 27% din petrolul importat, iar țările UE se luptă să cadă de acord asupra sancțiunilor împotriva acestuia din urmă.

Cursa blocului de a renunța la energia rusă provine dintr-o combinație de acțiuni voluntare și obligatorii. Ambele reflectă disconfortul politic de a ajuta la finanțarea campaniei militare a Rusiei într-o țară vecină cu UE și care dorește să adere la bloc.

O interdicție a UE asupra cărbunelui din Rusia urmează să înceapă în august, iar blocul s-a angajat să încerce să reducă cererea de gaz rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului. Între timp, un embargo petrolier propus de UE a lovit un obstacol din Ungaria și alte țări fără ieșire la mare, care își fac griji cu privire la costul trecerii la surse alternative.

Măsurile includ o combinație de legi UE, scheme neobligatorii și recomandări către guvernele din cele 27 de țări membre ale UE, care sunt în mare parte responsabile de politicile lor energetice naționale.

Luate împreună, Bruxelles-ul se așteaptă ca acestea să necesite 210 de miliarde de euro în investiții suplimentare până în 2027 și 300 de miliarde de euro până în 2030, pe lângă cele deja necesare pentru a îndeplini obiectivul climatic al blocului pentru 2030. În cele din urmă, a spus că investițiile vor reduce factura de import de combustibili fosili din Europa.

REPowerEU

„RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, să accelerăm eliminarea combustibililor fosili și, cel mai important, să lansăm investițiile la o nouă scară”, a spus von der Leyen.

Aceste investiții includ 86 de miliarde de euro pentru energie regenerabilă și 27 de miliarde pentru infrastructura cu hidrogen, 29 de miliarde de euro pentru rețelele electrice și 56 de miliarde de euro pentru economii de energie și pompe de căldură.

Comisia a spus că vor fi necesare unele investiții în infrastructura combustibililor fosili – 10 miliarde de euro pentru o duzină de proiecte de gaze naturale și gaze naturale lichefiate și până la două miliarde de euro pentru petrol, care vizează centrul și estul fără ieșire la mare. Țările europene care nu au acces la aprovizionarea non-rusă.

Participanții au afirmat că aceste investiții riscă să blocheze UE în dependența pe termen lung de gazul care emite CO2, agravarea schimbărilor climatice și prețurile ridicate la energie. Comisia a spus că noua infrastructură de gaze ar trebui să poată trece la transportul de hidrogen regenerabil în viitor.

Bruxelles-ul dorește ca țările să finanțeze măsurile folosind fondul UE de redresare COVID-19, care conține peste 200 de miliarde de euro împrumuturi necheltuite.

Comisia va vinde, de asemenea, permise suplimentare pentru piața carbonului dintr-o rezervă în următorii câțiva ani pentru a strânge 20 de miliarde de euro. Unii analiști au avertizat că acest lucru ar putea reduce prețurile carbonului, subminând semnalul prețurilor de a trece la energie cu emisii scăzute de carbon.

Țintă obligatorie

Pentru a conduce planurile, Comisia a propus o țintă mai obligatorie din punct de vedere juridic pentru a obține 45% din energia UE din surse regenerabile până în 2030, înlocuind propunerea sa actuală de 40%.

Astfel, UE ar duce la peste dublarea capacității sale de energie regenerabilă la 1.236 gigawați (GW) până în 2030 și ar fi ajutată de o lege care permite autorizații mai simple pe un an pentru proiecte eoliene și solare. UE a propus, de asemenea, introducerea treptată a obligațiilor țărilor de a echipa clădirile noi cu panouri solare.

Un alt obiectiv ar reduce consumul de energie al UE cu 13% până în 2030 față de nivelurile așteptate, înlocuind propunerea actuală de 9%. UE negociază legi pentru renovarea mai rapidă a clădirilor pentru a folosi mai puțină energie și a spus că acțiuni voluntare, cum ar fi oprirea termostatelor, ar putea reduce cererea de gaz și petrol cu ​​5%.

Țintele obligatorii din punct de vedere juridic necesită aprobarea țărilor și legiuitorilor UE.

Planul UE include o liniuță pe termen scurt pentru aprovizionarea cu gaz non-rus, pentru a înlocui cele 155 de miliarde de metri cubi pe care Europa le cumpără de la Moscova în fiecare an. Se preconizează că cererea de gaz a Europei va scădea cu 30% până în 2030 pentru a îndeplini obiectivele climatice, dar pentru moment, țările se bazează pe combustibil pentru a încălzi casele, a alimenta industria și a produce electricitate.

UE își propune să încheie un memorandum de înțelegere cu Egipt și Israel până la jumătatea anului privind furnizarea de GNL și își propune să sporească aprovizionarea din țări precum Canada și Algeria. Bruxelles-ul va lansa, de asemenea, o schemă pentru ca țările să cumpere în comun gaze pentru a încerca să negocieze condiții contractuale mai bune.