S-a schimbat legea și cresc salariile, în România: impozitul pe venit și contribuția la sănătate, desființate pentru acești români
În cazul în care credeai că nu sunt suficient de multe categorii privilegiate din România, poți adăuga la listă muncitorii din două domenii care, începând de luna viitoare, nu vor mai plăti taxe la salariu și, implicit, se vor bucura de salarii mărite.
Muncitorii din agricultură și cei din industria alimentară, conform noii legi publicate în Monitorul Oficial, vor avea un salariu minim brut diferențiat de 3000 de lei. Mai mult decât atât, vor datora statului taxe salariale reduse, conform unei noi legi promulgate de președintele țării în urmă cu câteva zile. Conceptul nu este complet nou, particularitățile detaliate mai sus fiind similare și pentru angajații din construcții.
Salarii mai mari pentru acești români
Conform Legii 135/2022 apărute ieri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 489/2022, modificările la taxe și impozite salariale pentru angajații din agricultură și din industria alimentară se vor aplica începând cu veniturile lunii iunie 2022 și până în decembrie 2028.
Schimbările sunt clare și similare cu cele care se aplică deja pentru angajații din construcții. Salariul minim brut diferențiat este de 3000 de lei pentru cei care lucrează în domeniul agriculturii și industriei alimentare.
Mai mult decât atât, dacă activezi în cele două domenii menționate, vei beneficia de taxe salariale reduse și, implicit, vei avea un salariu semnificativ mai mare. Nu de alta, dar nu vei mai da impozitul pe venit în valoare de 10%, vei scăpa de contribuția la sănătate, alți 10% și te vei bucura de reducerea contribuției la pensie de la 25% la 21,25%. Ca referință, reducerea de 3,75% referitoare la pensie este exact partea care, de obicei, merge la pensia privată. Nu în ultimul rând, aceiași angajați vor avea o contribuție semnificativ mai mică la asigurarea pentru muncă, undeva de la 2,25% la 0,33%.
De noua legea vor beneficia angajații din spatele următoarelor coduri CAEN, conform Avocatnet.ro:
- cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe:
- 011 cultivarea plantelor nepermanente;
- 012 cultivarea plantelor din culturi permanente;
- 013 cultivarea plantelor pentru înmulțire;
- 014 creșterea animalelor;
- 015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor);
- 016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare;
- cod CAEN 10:industria alimentară.