19 mai 2022 | 14:46

Fetița de 5 ani cu transplant hepatic a murit din cauza complicațiilor postoperatorii. De ce boală suferea, de fapt

ULTIMA ORĂ
Fetița de 5 ani cu transplant hepatic a murit din cauza complicațiilor postoperatorii. De ce boală suferea, de fapt

Fetiţa de cinci ani, transplantată hepatic la Institutul Clinic Fundeni din Capitală a decedat. Aceasta a fost operată din nou de medici și se afla la terapie intensivă, anunțase anterior instituţia medicală. Potrivit doctorilor, după o perioadă cu evoluţie favorabilă, starea clinică a copilei a suferit agravare progresivă în ultimele trei zile. Acum, micuța a decedat.

Update 19 mai – După mai multe analize, medicii au declarat că fetița nu suferea de boala Wilson, așa cum anunțaseră după ce au exclus hepatita, de origine necunoscută. Aceștia spun că nu cunosc încă boala clară care a dus-o până la stadiul de ciroză.

”Era o boală care exista de câțiva ani la fetiță și care a dus la această insuficiență acută și care a necesitat transplant de urgență. În zilele următoare vom afla și cauza cirozei.”, a spus Vlad Brașoveanu – șeful secției Chirurgie și Transplant Hepatic.

UPDATE 18 mai – Fetița care suferea de boala Wilson și care a suferit un transplant de ficat a murit.

Institutul Clinic Fundeni a anunțat că fetița care a suferit un transplant de ficat pe data de 30 aprilie a murit marți seară, în urma complicațiilor postoperatorii apărute în ultimele zile.

Noi probleme de sănătate pentru copila supusă unui transplant hepatic

Știre inițială: Copila cu boala Wilson, care a fost supusă unui transplant de ficat, este în stare critică, au precizat reprezentanții Institutului Clinic Fundeni. În cursul zilei de luni, 16 mai, medicii au reintervenit chirurgical, identificându-se complicaţii ale anastomozei biliare, care au fost corectate. În acest moment, starea micuței este critică, necesitând măsuri susţinute de terapie intensivă.

Transplantul hepatic a fost realizat la Institutul Clinic Fundeni. Echipa chirurgicală şi de îngrijire a fost compusă din specialişti ai unității medicale și de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Ficatul i-a aparținut unui tânăr de 17 ani. Micuța pacientă ajunsese într-o stare de insuficiență hepatică acută, ce necesita transplant de urgență.

A primit ficatul unui adolescent în moarte cerebrală

Salvarea fetiței a venit de la adolescentul aflat în moarte cerebrală. Părinții lui au acceptat să-i doneze organele, astfel că ficatul a fost împărțit în două. Lobul stâng a ajuns la copila de 5 ani și cel drept a salvat viața unui adult. De asemenea, inima băiatului bate acum în pieptul unei fete de 16 ani din Giurgiu, care suferea de insuficiență cardiacă în stadiu avansat.

Părinții Rebecăi, copila care a fost supusă transplantului de ficat, au povestit cum a debutat boala Wilson și calvarul prin care au trecut în tot acest timp.

„Dintr-odată a prezentat dureri abdominale, urina mai închisă la culoare, a vomat o dată acasă. Când am ajuns la spital, în apropiere de orașul nostru, ni s-a spus că are hepatită A, a zis că o să treacă repede, se tratează, nu e nimic grav. Majoritatea copiilor o fac la vârsta asta. Nu a răspuns la tratament, starea ei s-a mai agravat pe parcurs. De ieri (vineri – n.r.) am aflat că are boala Wilson, nu știam. A zis că e ceva genetic, nu știm dacă noi o avem, urmează să ne testăm. Este foarte greu, este dureros, știind că copilul tău urmează să fie operat – și nu e o operație ușoară, este foarte grea, o recuperare foarte grea”, a declarat mama fetiței, pentru Digi24, înainte de intervenția chirurgicală de la Fundeni.

Minora a fost supusă unui transplant hepatic la Institutul Fundeni din București, echipa de medici fiind coordonată de directorul centrului de transplant hepatic, prof. dr. Irinel Popescu. Inițial, s-a crezut că Rebeca are hepatita misteriosă, afecțiune răspândită în mai multe țări. Medicul infecționist Adrian Marinescu a atras atenția că nu există informații științifice despre un virus misterios care să provoace afecțiuni hepatice grave, ci „discutăm de o afectare hepatică, care ar putea să aibă drept cauza o cauza infecțioasă, să fie vorba despre un adenovirus”.