13 mai 2022 | 16:13

Ne prăbușim din nou, ca-n 2008? Salarii tăiate, viață grea și scumpă? Care e adevărul pe care statul îl ține în hârtii, la sertar

ACTUALITATE
Ne prăbușim din nou, ca-n 2008? Salarii tăiate, viață grea și scumpă? Care e adevărul pe care statul îl ține în hârtii, la sertar

În condițiile în care prețurile nu se mai opresc din creștere, iar traiul de zi cu zi a devenit o povară tot mai greu de suportat, românii de rând încep să se întrebe dacă nu cumva ne îndreptăm cu viteză către un nou moment de tipul celui din 2008, care a adus tăieri de salarii, inflație, șomaj, prăbușirea crizei imobiliare. Doar statul știe răspunsul și, din fericire, de curând ni l-a dezvăluit și nouă, prin vocea Băncii Naționale a României.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, declară că, în acest moment, țara noastră nu este în recesiune. Deși vremurile pe care le trăim sunt foarte dificile, iar provocările financiare au ajuns să fie fără precedent în ultimii ani ce s-au scurs de la criza economică, se pare că situația națională, per ansamblu nu este chiar atât de critică încât să credem în scenariul reapariției crizei economice.

Însuși șeful BNR susține că nu crede că vom intra în recesiune.

„Nu suntem (în recesiune – n. r.) şi nu cred că economia românească va intra în recesiune, dar o activitate economică în jur de 2%, 2 şi ceva la sută, cam cât găsim şi în rapoartele Fondului şi ale Băncii Mondiale cred că acolo vom ajunge. Mai depinde şi de anul agricol. Nu suntem în recesiune…Nu ne pregătim de nimic negru. Lucrurile sunt încă sub control”, a spus guvernatorul Isărescu, întrebat dacă țara noastră va intra în recesiune.

Care sunt problemele României, de fapt

Există însă probleme economice ale țării, asupra cărora Isărescu trage semnalul de alarmă. Deficitul comercial, de exemplu, nu arată prea bine, iar balanța de venituri și cheltuieli indică și ea dezechilibre. De asemenea, Isărescu atrage atenția asupra sistemului fiscal din țara noastră. E nevoie ca autoritățile să lucreze asupra fiscalității, pentru a îmbunătăți acest domeniu.

„Avem o problemă majoră în domeniul fiscalităţii, trebuie să o rezolvăm, că acolo sunt presiunile cele mai mari. Avem deficit pe partea comercială, din păcate şi la produsele agricole, dar poate să fie explicat şi prin importul de tehnologie. Dar nu. Multe dintre importurile pe care le face România se fac în oraşele mari şi bogate ale ţării (…)

Uitaţi-vă la promoţiile de Crăciun! Nu găseşti un produs românesc acolo. Aşa vrem să trăim. Călătoriile în străinătate. Nu spun că e rău. Toată lumea visa la asta, dar asta este o realitate. Dar să ajungem noi să fim exportator net, adică să avem surplus în servicii datorită transportului internaţional eu nu visam.

Deci, mai multe părţi ale economiei merg. Nu sunt pregătit acum să vă dau toate datele, dar economia merge. Avem o problemă majoră: 26 -27% din PIB venituri bugetare nu au cum să acopere cheltuieli de 40 – 40 şi ceva la sută ‘a la longue’. Şi se întâmplă de când am fost premier, deci le ştiu pe dinafară. Acelaşi tip de discuţii, încercăm să luăm de acolo să o împingem acolo. Acolo e o problemă structurală. Deci, economia încă merge”, a afirmat Mugur Isărescu.