10 mai 2022 | 12:44

Îmbătrânirea populației României: ce indică ultimele date, care este pericolul

ACTUALITATE
Îmbătrânirea populației României: ce indică ultimele date, care este pericolul

Îmbătrânirea populației României este o chestiune pe cât de reală, pe atât de îngrijorătoare. Desigur, cu cât sunt mai mulți bătrâni, cu atât provocările sanitare din următorii ani vor fi din ce în ce mai mari.

Sursa: CE

În acest sens, situația asistenței medicale din țara noastră este în pericol, deoarece personalul specializat a migrat în străinătate. Astfel, țara noastră are nevoie de peste 50.000 de asistenţi medicali. Conform datelor furnizate de lnstitutul Naţional de Statistică, populaţia vârstnică a ţării noastre a depăşit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani. Viitorul nu arată nici el bine: datele indică o accentuare a acestui fenomen.

Sursa: INS

Spre exemplu, din datele respective aflăm că numărul bătrânilor de peste 65 de ani a trecut de 3,8 milioane de persoane (17,5% din total), în timp ce numărul copiilor este de numai 3,19 milioane (14,5%). Pe data de 1 ianuarie 2022, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 50-54 ani (8,9%), o categorie care peste 10-15 ani va ieşi la pensie.

Îmbătrânirea populației României, un pericol economic și social

Mai mult, în ceea ce priveşte starea de sănătate, speranţa de viaţă în România este printre cele mai scăzute din Europa: bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalităţii, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de decese provocate de cancer.

Sursa: IHME

Din păcate, nu avem motive să fim optimiști, întrucât estimările oficiale arată că procesul de îmbătrânire a populației se va accentua în următorii ani: ,Din păcate, există în România o legătură directă între scăderea activității profesionale și problemele de sănătate, astfel că următorii ani vor aduce un număr din ce în ce mai mare de pacienți în clinicile medicale. Dincolo de medici, nevoia de asistenți medicali pe diverse specialități va fi una fără precedent’’, a declarat prof. Aurelia Șova, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, citat de Profit.ro.

În timp ce alte țări iau măsuri serioase de sporire a natalității, la noi în țară nu există astfel de politici coerente și de anvergură care să încurajeze tinerele familii să dea naștere copiilor mai devreme și nici să îndrăznească să facă mai mult de unu-doi copii.