Total interzis românilor să facă asta cu locuințele lor: amendă de 75.000 de lei dacă îți închiriezi apartamentul în blocuri cu bulină roșie
În aparență, dacă ești proprietar pe o locuință, este numele tău pe acte, ai dreptul să faci ce vrei cu ea, inclusiv să o închiriezi. Practica este însă semnificativ mai complicată decât teoria și, fără să-ți dai seama, riști amenzi de până la 75.000 de lei pentru un gest aparent banal.
În aproape fiecare colț al României, mai ales în orașele mari, există numeroase clădiri cu bulină roșie. Acestea sunt încadrate în clasa 1 de risc seismic. Dacă ai un apartament într-un astfel de bloc sau deții o întreagă clădire aflată în această situație, este foarte important să ai în vedere că închirierea sau darea în folosință sunt strict interzise.
Cei care fac totuși acest gest, conform unui proiect de lege care a fost deja adoptat de executiv, riscă amenzi fabuloase. Alternativa, dacă nu era evidentă, este să execuți în prealabil lucrări de consolidare.
Legea care nu te lasă să-ți închiriezi locuința
Înainte să-și facă resimțite efectele în piață, un nou proiect de lege care vizează clădire cu bulină roșie trebuie să treacă de votul parlamentului și să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Deși la prima vedere vorbim de o interdicție pentru proprietarii locuințelor cu probleme, scopul este cu totul altul. E menit să încurajeze investițiile în consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, pentru a reduce șansa unui potențial dezastru.
Conform documentului care a trecut deja Guvern, se va interzice “închirierea sau cedarea în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I”. Cei care ignoră avertismentul, riscă amenzi între 50.000 și 75.000 de lei. Restricția de mai sus va fi eliminată imediat după executarea unor lucrări de consolidare, după cum se menționează în lege, ”până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente”.
Dacă ai o curiozitate pe marginea subiectului, pașii pentru certificarea unei lucrări de consolidare în cazul unei clădiri cu bulină sunt următorii, conform Avocatnet.ro:
- realizarea proiectării lucrărilor de intervenţii de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificarea proiectelor de către verificatori tehnici atestaţi, în termen de doi ani de la data primirii notificării încadrării în clasa de risc seismic RsI a clădirii expertizate;
- începerea execuţiei lucrărilor de intervenţii de către persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu execuţia atestaţi, inclusiv urmărirea, verificarea lucrărilor de intervenţii prin diriginţi de şantier autorizaţi şi recepţia la terminarea lucrărilor, în termen de doi ani de la data finalizării proiectului tehnic de execuție a lucrărilor.