Ce se întâmplă cu circuitul apei în natură: fenomenul îngrijorător, vazut mai bine din satelit
Schimbările climatice modifică regulile circuitului apei în natură. Potrivit noilor date, apele dulci devin mai proaspete, iar apele sărate devin mai sărate într-un ritm galopant, pe toată planeta. Dacă acest tipar continuă, exista șansa ca furtunile să se înmulțească.
Descoperirile indică o accelerare severă a circuitului apei în natură, semn care nu este la fel de ușor de observat în măsurătorile directe ale salinității, de la geamanduri oceanice, care verifică, de obicei, situația puțin sub nivelul apei.
Schimbări majore în natură
Pe măsură ce temperaturile globale cresc, oamenii de știință se așteaptă ca evaporarea să se accentueze la suprafața oceanului, ceea ce va face stratul superior al mării mai sărat și va adăuga umiditate în atmosferă.
Acest lucru, la rândul său, va crește precipitațiile în alte părți ale lumii, diluând apa mai puțin sărată.
De asemenea, nici topirea zăpezii nu ajută prea mult. „Această cantitate mai mare de apă care circulă în atmosferă ar putea explica și creșterea precipitațiilor care sunt detectate în unele zone polare, unde faptul că plouă, în loc să ningă, accelerează topirea”, explică matematicianul Institutului de Științe Marine din Barcelona, Estrella Olmedo.
În nordul și sudul planetei noastre există mai puține geamanduri oceanice care măsoară direct salinitatea la suprafață. Noua analiză prin satelit este prima care oferă o perspectivă globală asupra problemei. Practic, asta înseamnă că umiditatea ar putea crește cu 7%.
Datele globale din satelit susțin acum aceste predicții despre natură. În regiunile tropicale, spre exemplu, cercetătorii au descoperit diferențe semnificative între măsurătorile salinității la geamanduri și măsurătorile prin satelit.
Ultimele măsurători au arătat mai clar schimbări în ciclul apei Pământului. „Mai exact, în Pacific am văzut că salinitatea de suprafață scade mai lent decât salinitatea din adâncuri și, în aceeași regiune, am observat o creștere a temperaturii suprafeței mării și o scădere a intensității vântului”, a mai spus Estrella Olmedo, conform unui studiu publicat pe Scientific Reports.