26 apr. 2022 | 08:00

Bula imobiliară din România, tot mai aproape de 2008: cât de mari sunt riscurile crizei

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, tot mai aproape de 2008: cât de mari sunt riscurile crizei

La momentul de față, piața imobiliară se află peste pragul din 2008, din prisma numărului de construcții livrate și se apropie cu pași repezi de valorile de achiziție din perioada crizei financiare de la acea vreme.

Prețurile la apartamentele din România continuă să crească și, în viitorul nu foarte îndepărtat, vor ajunge la pragul absurd și neancorat în realitate din timpul crizei imobiliare din perioada 2008 – 2009. Ca unității livrate, doar anul trecut, s-au livrat peste 71.000 de locuințe, în timp ce în 2008, discutam de 67.255 de unități. Singura schimbare de tendință față de acum un deceniu este că românii preferă spații mai generoase, existând o afinitate pentru trei camere, în defavoarea a două camere.

Românii, nu se mai opresc din cumpărat, în defavoarea lor

„Primele apartamente pe care noi le-am vândut au fost cele cu trei camere. Deşi preţurile sunt mai mari, circa jumătate dintre cumpărători au plătit cash, din fonduri proprii, iar din restul de 50%, maximum 10% au cumpărat prin programul Prima Casă, în timp ce ceilalţi au ales creditul ipotecar“, a explicat Antoanela Comşa, director general la Gran Via, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de locuinţe din Bucureşti.

Partea cea mai ciudată, conform datelor agregate de ZF.ro, este că prețurile explozive nu descurajează nici la această oră achizițiile. ”Vânzările rezidenţiale au atins un vârf în 2021, urmând tendinţa de creştere din 2020. La nivel naţional, vânzările au crescut cu 56% de la un an la altul, în vreme ce zona Bucureşti-Ilfov a înregistrat o creştere de 41% a vânzărilor. Cererea s-a temperat vizibil în octombrie-noiembrie, fiind influenţată de creşterea preţurilor şi a ratelor dobânzilor, în paralel cu reintroducerea măsurilor restrictive“, este concluzia unui raport realizat de compania de consultanţă imobiliară Crosspoint.

Una peste alta, piața din România, cel puțin pentru un moment, își menține trendul ascendent la prețuri. De la începutul pandemie, martie 2020, prețul mediu a crescut cu 18% până la 1391 de euro. Dacă extindem plaja de analiză din 2010 și până în 2022, creșterile de prețuri la locuințe au fost între 23% și 116%, cel mai mic avans fiind în București, în timp ce cel mai mare s-a văzut în Cluj-Napoca.

Sursa foto: zf.ro

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele