17 apr. 2022 | 07:47

Mangalia poate ajunge hub naval pentru NATO și UE: de ce este o oportunitate pentru România

ACTUALITATE
Mangalia poate ajunge hub naval pentru NATO și UE: de ce este o oportunitate pentru România

Programul de echipare a Forțelor Navale Române cu corvete a început încă din anul 2016. Inițial, contractul pentru cele patru corvete a fost atribuit direct companiei Damen, urmând să fie realizate la șantierul său din Galați.

Constructorul naval Damen ar putea construi în paralel două nave SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) la șantierul de la Mangalia, în cazul în care compania primește contractul pentru realizarea celor patru corvete pentru Forțele Navale Române, au anunțat reprezentanții firmei.

Ministerul Apărării de la București a indicat, luna trecută, că va căuta o altă soluție pentru achiziția de corvete dacă discuțiile cu Naval Grup nu conduc la semnarea unui acord până la finalul lunii aprilie.

În acest context, generalul (r) Gheorghe Savu, director Damen Naval România, a explicat că firma de la Galați își menține oferta depusă pentru programul „Corvete multifuncţionale”, un proiect de interes imediat pentru guvernul Ciucă, ce prevede construcția a patru corvete și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.

De altfel, generalul a spus că șantierul din Mangalia poate fi un hub logistic naval pentru navele NATO și UE din Marea Neagră. Un centru de acest fel ar putea asigura servicii de întreținere și reparații pentru navele statelor aliate Românei care navighează în bazinul pontic.

sigma corvette

Sigma Corvette

Tehnică nouă pentru portul din Mangalia

„Damen este unul dintre competitorii care şi-au anunțat extinderea valabilității ofertei. Așteptăm cu mare speranță decizia MApN. S-a anunțat că se va lua o decizie la sfârșitul acestei luni”, a afirmat, luni, Gheorghe Savu, în cadrul unei conferințe de presă cu ocazia lansării modulelor 2&3 ale navei Den Helder, construită în România pentru Marina olandeză.

Directorul Damen Naval România a subliniat că „avantajul este că în Galaţi avem și institutul nostru de proiectare (Marine Engineering Galați-MEGA, n.red), deci nava se va proiecta aici, dacă o va construi Damen, şi va fi construită cel mai probabil la Mangalia”.

Damen „poate face o navă în trei ani în mod normal. Avem experiență și expertiză în construcția navelor de acest tip. Noi am construit multe nave de acest tip aici la Galaţi”, a adăugat reprezentantul constructorului naval.

Navele din clasa SIGMA 10514, propuse de Damen, ar urma să fie echipate cu echipamente și armament din SUA și UE, putând integra o varietate de tipuri de sisteme occidentale. Damen a realizat deja nave de acest tip pentru Indonezia (2 nave) și Mexic (1).