13 apr. 2022 | 11:10

Ruși îndoctrinați, propagandă rusească, dezinformare: așii din mânecă ai Kremlinului

ACTUALITATE
Ruși îndoctrinați, propagandă rusească, dezinformare: așii din mânecă ai Kremlinului

Ca să înțelegem de ce rușii îl susțin pe Putin, sunt de ajuns două cuvinte: propagandă rusească. Războiul din Ucraina este denumit „operațiune militară specială”, iar accesul la informații reale este interzis. De asemenea, instituțiile media independente din Rusia au fost închise, platformele de socializare interzise și au fost create noi legi împotriva jurnaliștilor care vor să scoată la iveală adevărul.

Conform CNN, care urmărește propaganda rusă, „armata rusă este prezentată ca fiind triumfătoare – ca și cum nu ar fi suferit pierderi și cu siguranță nu ar fi comis atrocități. Între timp, potrivit presei de stat, armata ucraineană comite atrocități, ucide civili, suferă pierderi grele și pierde teritoriu în fața forțelor rusești”.

„Rușii ar avea toate motivele să se simtă mândri pe baza a ceea ce văd la televiziunea de stat”

Această propagandă rusească creează ”o realitate alternativă”

Madeline Roache este un reporter cu experiență care, împreună cu startup-ul NewsGuard, urmărește în fiecare zi ”știrile” de pe Channel One, principalul post de televiziune din Rusia controlat de Kremlin. Ca referință, NewsGuard s-a specializat încă de la început pe monitorizarea dezinformării din presă prin asocierea unor ”calificative de adevăr” publicațiilor.

Acest efort de analiză a dus la niște concluzii interesante. ”Rușii care își iau adevărul de la presa de stat trăiesc într-o realitate alternativă”, a atras atenția Madeline Roache. ”Rușii ar avea toate motivele să se simtă mândri, bazându-se pe ce văd la televiziunea de stat”, a adăugat ea.

Cu alte cuvinte, discutăm de încă o confirmare a faptului că au fost interzise instituțiile media independente și, implicit jurnalismul necontrolat de stat a fost eliminat. „În esență, jurnalismul a fost interzis acum în Rusia”, a subliniat Anne Applebaum în emisiunea „Reliable Sources„, pentru CNN. „Acum este ilegal să vorbești despre această așa-numită operațiune militară specială ca despre un război sau să o numești invazie”.

Majoritatea corespondeților occidentali au plecat din Rusia, iar asta face cu atât mai greu ca adevărul să fie expus. Ca referință, Vladimir Slivyak, copreședinte al grupului ecologist rus Ecodefense și laureat al Premiului Nobel Alternativ, a declarat pentru France 24 că „devine din ce în ce mai dificil să obții informații independente” în Rusia despre război.

În plus, unul dintre principalii opozanți ai Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat marți la 15 zile de închisoare pentru „insubordonare față de poliție”, a declarat pentru AFP avocatul său Vadim Prokhorov. De asemenea, un tribunal a condamnat mai mulți redactori ai ziarului studențesc DOXA la doi ani de muncă forțată.

Așadar, potrivit CNN, toată această avalanșă de fake news merge pe două principii: informațiile false prind și sunt crezute, iar dacă nu sunt crezute, cel puțin îi obosești pe oameni cu ele, îi sufoci ca să nu mai caute în altă parte.

Am scris aici despre cum dezinformarea și propagandă rusă continuă și pe Facebook: cine sunt „superfanii” lui Putin și cum reacționează Meta.