Actorul Traian Stănescu a murit. Fiul său a dat vestea
Doliu în lumea cinematografului. Actorul Traian Stănescu a murit. Anunțul a fost făcut de fiul acestuia, Mihai Stănescu, pe rețelele sociale. În urmă cu trei ani, mai exact pe 2 mai 2019, a murit şi soţia acestuia, actriţa Ilinca Tomoroveanu. „Acum dansează în ceruri amândoi… Zbor lin, TATA!“, a scris fiul lui Stănescu pe Facebook. Mai multe detalii, în continuare.
A murit actorul Traian Stănescu
Actorul Traian Stănescu a murit la vârsta de 82 de ani, la trei ani de la moartea soției sale, actrița Ilinca Tomoroveanu. Anunțul a fost făcut de fiul actorului, Mihai Stănescu. „Acum dansează în ceruri amândoi… Zbor lin, TATA!“, a scris acesta pe Facebook.
La rândul său, Florin Ghioca, fotograf de teatru, a transmis următorul mesaj pe Facebook:
„Actorul Traian Stănescu a hotărât să nu mai aștepte. Dorul de minunata lui doamnă, Ilinca Tomoroveanu, a fost mare, iar acum sunt din nou împreună!
Oamenii frumoși se duc, dar iubirile profunde sunt menite să se împlinească și Dincolo. Rămas bun, domnule Traian Stănescu! Îmi pare tare rău, Mihai și Florentina! Suntem alături de voi!
Să îi fie zborul lin!“.
Actorul n-ar mai fi rezistat fără soția sa, care a decedat la vârsta de 77 de ani, în 2019. Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, și Traian Stănescu au împărțit aproape 40 de ani din viață împreună.
Citește și: Teatrul Național din București își deschide porțile de Ziua Mondială a Teatrului
Despre viața și activitatea actorului de teatru și film
Traian Stănescu s-a născut la 27 martie 1940, în localitatea Făget, judeţul Timiş, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţia Actorie, promoţia 1961, la clasa profesorului G.D. Loghin.
După absolvire, Stănescu a jucat pe scenele mai multor treatre, iar din 1968 a devenit actor al Teatrului Naţional I. L. Caragiale.
A jucat în nenumărate piese, printre care „Enigma Otiliei“, „Regele Lear“, „Richard al III-lea“, „Cine are nevoie de teatru“, „Orfeu în Infern“, „Ondine“, „Amanţii însângeraţi“, „Sâmbată, duminică, luni“. Printre filmele în care a jucat se numără „Dragoste lungă de-o seară“ (1963), „Orgolii“ (1978), „Probleme personale“ (1980), „Trandafirul galben“ (1982), „Misterele Bucureştilor“ (1983), „Colierul de turcoaze“ (1985), „Pădurea de fagi“ (1986), „Marea sfidare“ (1989), „Oglinda“ (1993), „Tandreţea lăcustelor“ (2002).
La 7 februarie 2004, preşedintele României, Ion Iliescu, i-a conferit artistului Traian Stănescu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului“, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului“.