Se întâmplă cu prețurile la alimente, la nivel global: cum am ajuns la un maxim istoric
Prețurile la alimente sunt mai mari ca niciodată, dar această situație nu se regăsește doar în România, ci în fiecare colț al mapamondului, iar dacă nu era evident, o mare parte din problemă pleacă de la războiul din Ucraina.
Economia globală este atât de interconectată, încât întreaga planetă a ajuns să sufere din cauza invaziei Ucrainei, dar, mai ales, a sancțiunilor impuse Rusiei. Cele două țări au perturbat semnificativ piețele de cereale și uleiuri vegetale. Consecințele inflaționiste nu au întârziat mult.
S-a întâmplat cu prețurile, la nivel global
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a publicat actualizarea indicelui referitor la prețurile la alimente. În luna martie 2022, prețurile la alimente au crescut cu aproximativ 13%, în fiecare colț al mapamondului. Conform mențiunilor făcute de FAO pe marginea subiectului, prețurile ”au făcut un salt uriaș către un nou maxim record de la începutul serie în 1990”.
Deși nu par să fie factori ce au legătură între ei, războiul din Ucraina a reușit să provoace ruperi majore în lanțurile de aprovizionare. A perturbat fluxurile comerciale globale și, cel mai important, a generat panică. Atât oamenii, cât și producătorii de alimente se gândesc cu groază la potențiala penurie de grâu și ulei de gătit, conform unei analize Bloomberg. Aceeași publicație atrage atenția, în consecință, la o creștere record a prețurilor la alimente, ca o continuare a unei crize care oricum începuse înainte de invazia de la graniță.
Una peste alta, la această oră, discutăm de a șaptea creștere trimestrială consecutivă a prețurilor la alimente. Dacă te-ai fi așteptat la o paralelă cu criza din 2008, ai dreptate. Acum ne confruntăm cu cea mai lungă serie de creșteri din 2008 și până în ziua de azi.
Punctual, problemele au fost amplificate după ce s-au închis toate porturile din Ucraina, iar multe nave evită oricum această regiune care este responsabilă de un sfert din comerțul de cereale. Mai mult decât atât, toț țara condusă de Zelensky este cea mai mare exportatoare de ulei de floarea soarelui din lume, iar plantațiile vor fi probabil reduse drastic, în timp ce țara se dă peste cap pentru a exporta ce a produs deja. Dincolo de aceste particularitățile, scumpirea prețurilor la energie se reflectă în mărirea prețurilor la îngrășăminte și, în consecință, la alimente, toate.