Încălzirea globală aduce „falsa primăvară”: ce este și cum ne afectează
Anotimpurile nu mai sunt ca pe vremea părinților sau bunicilor noștri. Nu mai avem zăpadă iarna, nu ne mai bucurăm de trecerea la temperaturi mai mari, când vine primăvara, iar toamna, practic, nu mai există. Efectiv, simțim încălzirea globală pe pielea noastră.
Acum, trecem direct de la două la 25 de grade, la diferență de trei-patru zile, iar asta s-a întâmplat și anul acesta, în mai multe locuri din Europa. Acest lucru este foarte dăunător pentru agricultură. Astfel, în mai multe țări europene lunile februarie și martie au fost mai calde decât normalul, dar aprilie a adus înghețuri record și temperaturi chiar și cu 15-18 grade mai mici decât normalul, conform WashingtonPost.
Spre exemplu, în unele orașe germane au fost -10 grade Celsius, în Franța și Spania au fost -9 grade și din Portugalia până în vestul Rusiei, via Austria, au fost stabilite noi recorduri de frig pentru luna aprilie. Într-o localitate din Suedia au fost -28 de grade Celsius marți dimineață, iar în Alpii francezi și în cei austrieci au fost -21 de grade la stațiile meteo de la 3.500 metri altitudine.
Chiar în centrul Rusiei a fost extrem de cald, dar și în Asia centrală: spre exemplu, luni au fost +39 C în Turkmenistan. Așadar, încălzirea globală chiar își spune cuvântul.
Încălzirea globală, efecte
De asemenea, potrivit celor mai recente măsurători, deși în Antarctica ar trebui să înceapă toamna și să fie foarte frig, avem temperaturi extrem de mari. În unele locuri e mai cald decât pe pârtiile de schi. La jumătatea lui martie, de exemplu, în unele regiuni au fost înregistrate numai -10 grade Celsius, ceea ce reprezintă un record absolut de căldură. Ca să ne dăm seama de cât de cald a fost, notăm faptul că, raportat la perioada calendaristică, ar fi trebuit ca termometrele să înregistreze -50 de grade Celsius.
Acest fenomen, în jargonul anglo-saxon este folosit termenul „false spring” (falsa primăvară) pentru a ne referi la o perioadă mult mai caldă ca de obicei în martie, urmată de înghețuri anormale în aprilie. Ca efect, pomii fructiferi și vița de vie încep să se dezvolte, dar creșterea le este grav afectată de înghețurile din aprilie și pagubele sunt mari pentru agricultori, mai ales dacă aceste înghețuri apar în mai multe nopți sau după data de 10 aprilie.
Mai mult, și în România s-a trecut rapid de la temperaturi de vară, la unele mai apropiate de începutul primăverii: spre exemplu, pe 1 aprilie au fost 28 de grade la Zimnicea, iar pe 3 aprilie maxima era de 14 grade acolo. De asemenea, la Focșani au fost maxime de 24 și 25 de grade pentru câteva zile, la final de martie, iar pe 3 aprilie maxima era de 13 grade.
Luna aprilie a adus și în România temperaturi foarte scăzute în ani precum 2021, 2020, 2017 sau 2019. Spre exemplu, au fost -11,1 C pe 1 aprilie 2021 la Miercurea Ciuc și -9,5 C în prima zi de aprilie 2020 la Întorsura Buzăului.