04 apr. 2022 | 16:17

Distribuția pastilelor de iod a fost amânată. Care este motivul

ULTIMA ORĂ
Distribuția pastilelor de iod a fost amânată. Care este motivul

Comprimatele vor ajunge la români abia la jumătatea lunii aprilie, chiar dacă Ministerul Sănătății anunțase că împărțirea va începe azi. Momentan nu se cunosc date cu privire la distribuire deoarece medicii de familie refuză să facă acest lucru. Doctorii spun că într-o singură zi ar fi nevoiți să împartă pastile la peste 170 de pacienți.

Schimbare cu privirea distribuției pastilelor de iod

Pastilele de iod urmează să fie distribuite populației cu vârsta între 0 și 40 de ani, dar distribuirea comprimatelor urmează să fie făcută abia în a doua jumătate a lunii aprilie. Autoritățile au luat decizia de a amâna procesul de distribuire a comprimatelor și asta deoarece prioritar este procesul de informare a populației.

Instituția condusă de Alexandru Rafila a declarat că în momentul de față „nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile”.

„La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu”, a spus Ministerul Sănătății.

Momentan, instituția nu a oferit detalii suplimentare legate de această campanie, mai precis în ce va consta și cum se va desfășura. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate urmează să stabilească, în următoarea perioadă, „procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu”.

Alexandru Rafila a spus, într-o conferință la Bacău, că numai după campania de informare urmează să fie distribuite pastilele de iod.

„Nu putem să facem distribuția acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare și utilizare: doar într-o situație în care – Doamne ferește! – apare un incident care să presupună acest lucru.

E un lucru foarte sensibil și nu o să facem niciun fel de distribuție până nu ne convingem că toată lumea știe despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, a spus Rafila.

„Mulți dintre medicii de familie vor reflecta și vor deveni parteneri”

Alexandru Rafila a mai declarat că medicii de familie nu au fost convinși până acum pentru a se implica în distribuirea iodului către pacienții de pe liste.

„Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuția către cetățeni. Și vreau să vă mai spun un lucru: eu nu am avut nicio dispută cu medicii de familie. Dânșii mi-au spus doar punctul lor de vedere, am încercat să-l înțeleg, ne-au spus în mod foarte clar că ei consideră o chestiune birocratică distribuirea acestor pastile către pacienții de pe propriile liste.

Eu nu cred că protejarea sănătății pacienților noștri este o chestiune birocratică. Mai rămâne să analizăm cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Vom găsi o soluție și eu cred că mulți dintre medicii de familie vor reflecta și vor deveni parteneri, nu ai noștri, ci ai pacienților de pe listele lor, în a-i ajuta să înțeleagă care este scopul acestei distribuiri, care nu trebuie în niciun fel să îngrijoreze populația”, a mai spus Alexandru Rafila.