Avertisment de ultimă oră: Atenție la bancomat și banii din bancă! Fenomenul care te poate afecta și transforma în cărăuș de bani
Grupările de crimă organizată folosesc o tehnică nouă și reușesc să spele banii și să le piardă urma în orice colț al lumii. ING Bank spune că, dacă îi ajuți, devii și tu complice la activitatea lor ilegală.
Scriam ieri aici că mesajul băncii către clienţii săi este de a se feri de persoanele necunoscute care îşi propun să transfere banii lor prin conturile clienţilor. Insistăm asupra acestei chetiuni, deoarece din ce în ce mai multe persoane se plâng că primesc mesaje și e-mail-uri de acest gen.
„Ferește-te întotdeauna de persoanele necunoscute care îți propun să transferi banii lor prin conturile tale. În spatele acestei cerințe se ascund, de cele mai multe ori, afaceri ilegale și periculoase pentru care poți ajunge să răspunzi și tu în fața legii. Asta pentru că, fără să îți dai seama, devii cărăuș de bani, cunoscut și ca ”money mule”, își avertizează ING clienții printr-un mesaj personalizat.
ING Bank îți spune despre riscurile la care ești expus
Ca să înțelegi ce este un ”money mule”, este, în traducere direct, un ”cărăuș de bani”, adică o persoană care transferă prin conturi ”curate” sume de bani obținute în mod ilegal de infractori. Scopul acestei acțiuni este de a ascunde beneficiarul real al banilor și sursa lor. Cel mai adesea, banii sunt obținuți prin phishing, malware, vânzări de bunuri fictive și alte fraude.
Anumite e-mailuri rău intenționate îți oferă comision în schimbul participării dumneavoastră la anumite tranzacții financiare, în timpul cărora contul tău bancar este utilizat ca un cont de tranzit. Infractorii folosesc „catâri” pentru a spăla bani, reducând astfel riscul de a fi detectați.
Reține că oricine poate fi contactat de organizații criminale pentru a servi ca intermediar în timpul tranzacțiilor financiare, în schimbul unui comision. Infractorii cibernetici pot chiar să copieze site-ul unei companii adevărate cu o adresă web similar, pentru a-ți câștiga încrederea, ca să dai click pe acel link. Mai mult, persoanele recrutate sunt instruite să transfere banii primiți în conturile lor, către alte persoane din țară sau din străinătate, iar pentru asta sunt răsplătiți cu o mică parte din suma transferată.