UE, mutare importantă pentru ajutorarea Ucrainei: Acord pentru furnizarea de informații clasificate
Uniunea Europeană (UE) face o mutare decisivă în războiul din Ucraina, țara atacată de Rusia pe 24 februarie. În urma apelurilor repetate ale președintelui Volodimir Zelenski, oficialii europeni au aprobat acordarea unui ajutor strategic. Vorbim despre un acord cu Ucraina care permite blocului comunitar să partajeze informații clasificate, cum ar fi imagini din satelit, cu Kievul, au informat persoane familiare cu chestiunea. Mai multe detalii, în continuare.
UE aprobă un acord privind transferul de informații clasificate către Ucraina
Uniunea Europeană a aprobat un acord cu Ucraina, țară atacată de Rusia și aflată deja de o lună în război, care va permite ca informații secrete, cum ar fi imagini din satelit, să fie partajate oficial cu Kievul, relatează jurnaliștii de la Bloomberg, citând sursele lor de încredere.
Acordul a fost conceput pentru o perioadă inițială de un an, însă poate fi reînnoit, au declarat persoane familiare cu chestiunea pentru sursa citată. Agenția a adăugat că ambasadorii UE au fost informați despre această decizie în cadrul unei întâlniri care a avut loc marți.
În plus, Germania va trimite în Ucraina aproape toate cele 2.700 de sisteme de rachete antiaeriene Strela din epoca sovietică aprobate la începutul lunii martie, notează ziarul Bild, citând surse apropiate guvernului.
Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat, pe 28 februarie, că Uniunea Europeană își va mobiliza resursele pentru a ajuta Ucraina să primească și să analizeze datele geospațiale, după cum a raportat UNIAN.
Citește și: Uniunea Europeană reacționează la ajutorul oferit de Belarus lui Vladimir Putin în Ucraina. Decizie majoră
Putin: Europenizarea Ucrainei, o amenințare pentru Rusia
În timp ce Uniunea Europeană dezbate ce să facă în legătură cu agresiunea rusă neprovocată asupra Ucrainei, este important să ne amintim de acea istorie complexă a relațiilor dintre blocul comunitar și națiunile de la granițele sale.
Acest război face parte dintr-o întreagă poveste referitoare la modul în care țările din Europa de Est au reconstruit statele-națiune (stat-națiune – un stat cu un teritoriu determinat, asupra căruia el exercită intern și extern suveranitate și dispune de capacitatea de a avea și întreprinde relații cu alte state suverane, n.red), după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991.
Este vorba despre rolul jucat de versiunile succesive ale politicii de vecinătate a Uniunii Europene în acest proces de construire a statului și despre modul în care a răspuns Rusia.
Multă vreme, pentru mulți europeni, Ucraina a fost o țară fără prea mare sonoritate. S-a considerat că se află în afara Europei și a fost văzută adesea ca o simplă punte geopolitică între UE și Rusia.
Dezbaterea cu privire la locul Ucrainei în ordinea internațională europeană, după încheierea Războiului Rece, a fost legată de politica internă ucraineană. Au existat probleme de corupție și de sărăcie în masă. Cei din UE s-au arătat sceptici cu privire la integrarea Ucrainei în bloc, citând aceste probleme drept motive pentru care o astfel de decizie ar fi imprudentă.
Pentru mulți ucraineni, în schimb, integrarea europeană a însemnat o modalitate de a aborda problemele structurale din politica, societatea și economia Ucrainei. Calea Rusiei către autoritarism și centralizarea controlului politic a oferit un alt model.
La un moment dat, între 2004 și 2013, Vladimir Putin a ajuns la concluzia că europenizarea Ucrainei reprezintă o amenințare – o provocare fundamentală pentru modelul său de guvernare autoritară, notează theconversation.com.
Te-ar putea interesa și: De ce vrea, de fapt, Putin să împiedice Ucraina să adere la NATO. Care este miza