14 mart. 2022 | 09:39

Ce se întâmplă cu stocurile de alimente din România: noul apel pentru a calma populația

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu stocurile de alimente din România: noul apel pentru a calma populația

În contextul scumpirilor la alimente și a zvonurilor legate de o eventuală penurie provocată de absența exporturilor din Rusia și Ucraina, autoritățile române se dau peste cap pentru a calma populația pe marginea acestui subiect.

La momentul de față, România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare. Panica nu este justificată absolut deloc, indiferent dacă ne uităm la alimente cu termene îndelungate de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei. Nu există niciun motiv de îngrijorare la nivelul întregii țări, iar cea mai nouă încurajare în acest sens vine de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), dar și din partea Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Criza alimentelor din România, improbabilă

Printr-un comunicat remis de ANPC, șeful autorității a prezentat concluziile unei întâlniri purtate sâmbătă dimineață cu reprezentanții AMRCR. Discuția a avut loc în contextul unei false alarme propagate online vizavi de criza alimentelor. În doar câteva cuvinte, Horia Constantinescu recomandă discernământ în rândul populației, este important să nu te lași manipulat.

„România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei. Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantităţi atât de mari de către un număr considerabil de cetăţeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obişnuită a lanţului comercial. ANPC se află în permanentă legătură cu reprezentanţii marilor retaileri, urmând a informa periodic consumatorii, ca şi până acum, referitor la modul în care se derulează actul comercial, în concordanţă cu respectarea drepturilor lor”, se arată în comunicatul șefului ANPC.

Același document insistă asupra faptului că mutarea unor cantități mari de alimente de pe raftul magazinelor, în balcon sau cămară, realizează premisele risipei alimentare ce are mari șanse să se producă în perioada următoare.

„Am întâlnit asemenea situaţii, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creşterii accelerate a preţurilor, în perioada următoare. Şi atunci, şi cu alte prilejuri, s-a demonstrat faptul că stocurile nu fac altceva decât să mărească numărul şi cantitatea de alimente care se vor altera şi vor fi aruncate ulterior, generând doar o cheltuială inutilă pentru consumator”, se arată în același comunicat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele