22 oct. 2011 | 16:45

ASUS K93S – Un Workstation portabil [REVIEW]

REVIEW
ASUS K93S - Un Workstation portabil [REVIEW]

Exista o varietate de laptop-uri pe piata la ora actuala, intr-o multime de configuratii si dimensiuni, pentru a satisface cerintele celor mai exigenti cumparatori. Putem alege intre variante de netbook cu diagonale intre 9 si 12.1 inci, iar la capitolul laptop-uri am vazut modele si cu diagonala de 20 inci sau de 22 inci, putin exagerat pentru un laptop insa daca asta doresc clientii. Necesitatea pentru un laptop cu astfel de dimensiuni vine din nevoia de a lucra direct pe display-ul acestuia fara a fi nevoie de conectarea unui display extern, modalitate pe care am ales-o si eu de exemplu pentru un laptop cu diagonala de 14 inci. Acestea sunt folosite de obicei atat pentru lucrul la birou cat si acasa, pentru programe ce necesita o performanta mai ridicata sau doar pentru a inlocui desktop-ul in cazul celor care au nevoie de un spatiu de lucru mai restrans sau pur si simplu vor sa faca economie de energie.

ASUS K93S este un laptop de acest gen, cu o diagonala a display-ului mai des intalnita de 18.4 inci. Configuratia modelului primit la teste nu lasa de dorit din absolut nici un punct de vedere, un procesor Core i7 de ultima generatie Sandy Bridge, o cantitate de memorie mai mult decat obisnuita, ba chiar obscena 16 GB DDR3 1333 MHz si o placa grafica decenta de data aceasta un NVIDIA GT540M cu o memorie dedicata de 1 GB DDR3. Pe scurt K93S este capabil sa ruleze aproape orice program sau joc preferat al utilizatorului. Nu stiu daca am mentionat dar display-ul are o rezolutie de 1920×1080. Acum ce ati face cu o astfel de jucarie infernala? Ei bine eu stiu ca l-as folosi la orice, atat pentru banalul browsing care devine totusi plin de peripetii daca folosesti ultima versiune de Mozilla Firefox sau poate chiar o versiune beta (pentru amatorii de senzatii tari) cat si pentru ceva jocuri, editare foto, editare video, backup si compresie de date, daca m-as pricepe in 3DMax sau CATIA sigur ar fi si acestea printre programele instalate. Ei bine acum ca am enumerat pentru ce este bun acest sistem sa trecem la descrierea amanuntita a acestuia.

ASUS K93S – Specificatii

Procesor: Intel® Core™ i7 2630QM / 2 GHz / 6 MB cache / 4 nuclee / HT

OS: Microsoft Windows 7 Professional

Chipset: Intel HM65

RAM: 16 GB DDR3 / 1333 MHz / 4 sloturi

Display: 18.4 inci / 1920×1080 / 60 Hz / LED Backlight

Placa Video: Nvidia geForce GT 540M / 1 GB GDDR3

HDD: 1 TB 7200 rpm / 32 MB cache

Unitate Optica: DVD-RW / BluRay Reader

Card Reader: Da

Webcam: Da / 0.3 Mp

WiFi: 802.11 b/g/n

Bluetooth: Da / 3.0

LAN: Da / Gigabit

Conectori: Audio / 4x USB 2.0 / RJ45 / HDMI

Audio: Sonic Focus / Boxe Altec Lansing

Baterie: 6 celule / 5200 mAh

Dimensiuni: 441x295x423/559

Greutate: 4,11 Kg

 

 ASUS K93S – Design si Constructie

Din punct de vedere al elementelor de design nu am foarte mult de comentat. Adevarul este ca inginerii de la ASUS au facut o treaba foarte buna. Suprafata capacului de la display este realizata din material plastic de buna calitate foarte frumos finisat cu o textura eleganta si totusi simpla. La fel se intampla si cu partea interioara. Finisaje de foarte buna calitate, un amplasament foarte bun al tastaturii si al butonului de pornire. In ciuda faptului ca este un laptop de 18.4 inchi producatorul a pastrat designul simplu si elegant, nu exista butoane speciale pentru volum sau alte functii, nu exista elemente care atrag atentia de la lucru. Wristpad-ul este construit tot din plastic, cu acelasi design ca cel al capacului exterior si este foarte lat, suficient de mare pentru orice fel de utilizator.

Tastatura este foarte bine gandita, cu taste bine separate, cu o cursa scurta la apasare si cu un pad numeric distantat de zona principala. La fel se intampla si cu tastele directionale, aceeasi dimensiune ca si restul insa bine pozitionate intre cele doua elemente ale tastaturii. Touchpad-ul este foarte fin, mat, are o dimensiune impresionanta, as spune ca poate concura chiar si cu touchpad-ul unui MacBook si nu as exagera. Aici ma refer si la sensibilitatea acestuia cat si la partea de multi touch si la posibilitatea utilizarii gesturilor. Butoanele acestuia sunt insa putin cam rigide pentru gusturile mele.

Din punct de vedere al conectorilor sunt foarte bine asezati. Pe partea din stanga avem conectorul de siguranta pentru legarea laptop-ului de masa, partea de evacuare a aerului fierbinte, un port VGA D-SUB, conectorul pentru placa de retea gigabit, conectorul HDMI pentru multimedia, un port USB 2.0 si cei doi conectori audio pentru casti si microfon.

In partea din dreapta se afla conectorul de alimentare, celelalte trei porturi USB 3.0 (personal as fi preferat macar un USB 3.0 sau un e-SATA, avand in vedere ca este un monstru ca si dimensiuni iar loc exista suficient pentru acestea, nu cred ca ar fi fost un adaos destul de mare la pret). Tot pe aceeasi parte avem si unitatea optica care este un DVD-Writer si un cititor de discuri BluRay.

Display-ul este din punct de vedere calitativ foarte reusit. Are culori bune, o luminozitate si un contrast destul de ridicat si permite unghiuri de vizibilitate destul de bune. Chiar daca nu este folosit ca si display primar poate fi un ajutor exceptional si ca display secundar. In cazurile in care trebuie sa va deplasati spatiul de lucru al desktop-ului se pastreaza chiar daca ati lucrat pe un monitor de 24 inci. Un astfel de display este recomandat in special pentru cei care lucreaza in design sau prelucrare si modelare 3D.

Din punct de vedere al temperaturii si zgomotului nu am de facut nici o remarca rauvoitoare. S-a comportat exemplar, ba chiar nici nu am avut nevoie de sistemul de racire suplimentar pe care il foloseam pentru a il tine la o temperatura modesta. Suprafata de lucru a tastaturii si a touchpad-ului nu se incalzesc, beneficii ale tehnologiei ICE Cool de la ASUS. Sincer iarna as fi preferat un laptop cu temperatura mai ridicata de functionare. 🙂

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asusk93sv/|width=480]

 ASUS K93S – Concluzii

Din punct de vedere al configuratiei exista o serie de elemente pe care l-am apreciat foarte mult. In primul rand existenta a 4 slot-uri de memorie pentru un upgrade cat mai facil si pentru o cantitate de memorie cat mai mare ce se poate instala pe acesta. Initial el vine cu 4 sau 8 GB de memorie, in functie de magazinul de la care doriti sa il cumparati se poate face un upgrade sau comanda direct cu cantitatea de memorie dorita. De asemenea al doilea element notabil este compatibilitatea cu HDD-urile de 3,5 inci. Intial el vine cu un HDD de 1TB de 3,5 inci si optional cu inca un hdd de 2,5 inci. Sistemul de operare este instalat pe cel mare. Personal as prefera un HDD rapid de 2,5 inci, preferabil un hibrid sau un SSD, (trebuie sa stiti ca un HDD de 2,5 inci este ceva mai rapid decat unul de 3,5 inci, presupunand ca ambele sunt la 7200 rpm, in principal pentru ca dimensiunea mai redusa a HDD-ului de laptop permite un timp de acces mai mic). Pe acesta as instala sistemul de operare iar HDD-ul de 3,5 inci l-as folosi pentru stocare, acestea fiind si ceva mai ieftine in raport cu capacitatea si pot ajunge si la 2-3 TB.

Exista o varietate destul de mare de procesoare cu care poate fi configurat acest laptop. De la Core i3 pana la core i7 (varianta testata de noi), si cu o cantitate flexibila de memorie RAM. Ce se pastreaza este insa rezolutia display-ului. Astfel cea mai ieftina varianta pentru acest model poate fi undeva putin sub 3000 Lei iar cea mai performanta varianta poate depasi chiar si 4000 lei. Nu mi se pare o suma foarte mare avand in vedere ce ofera aceasta jucarie.Daca stau putin sa ma gandesc pentru un desktop cu aceasta configuratie  tot cu monitor FullHD suma pe care va trebui sa o scoateti din buzunar se apropie foarte mult de pretul acestui laptop.