24 feb. 2022 | 15:03

Hackerii țintesc mai sus: ce atacă acum e mult mai grav

ACTUALITATE
Hackerii țintesc mai sus: ce atacă acum e mult mai grav

Atacurile cibernetice asupra dispozitivelor mobile scad treptat. Hackerii și-au consolidat eforturile în direcția amenințărilor mai periculoase și mai profitabile.

Conform Kaspersky, noul malware mobil a devenit din ce în ce mai complex, oferind noi modalități de a fura acreditările bancare și de gaming ale utilizatorilor, precum și alte componente de date personale.

Hackerii atacă conturile bancare

Anul trecut, Kaspersky a detectat, într-un studiu, peste 95.000 de noi troieni de mobile banking. Ponderea troienilor – programe rău intenționate capabile să execute comenzi de la distanță – s-a dublat, ajungând la 8,8% în 2021.

Numărul de atacuri asupra utilizatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume a scăzut. A atins 46 de milioane în 2021, față de 63 de milioane în 2020.

Potrivit experților, această evoluție se datorează valului de atacuri observat la începutul lockdown-ului, deoarece utilizatorii au fost forțați să lucreze de acasă.

Acum, situația s-a stabilizat, iar activitatea infracțională cibernetică a scăzut și ea.

Dar nu e cazul să ne relaxăm. În 2021, au fost detectate 3,5 milioane de pachete de instalare rău intenționate, ceea ce a dus la 46,2 milioane de atacuri în întreaga lume.

Cel mai grav e că numărul de atacuri care utilizează troieni bancari și-au menținut activitatea. Mai mult, aceste programe concepute pentru a fura datele de acreditare ale utilizatorilor pentru a le exploata ulterior și a ataca conturile bancare ale țintelor au progresat.

Anul trecut, au fost 2,367 milioane de atacuri, cu numai 600 de mii mai puține decât în ​​2020. Atacatorii și-au actualizat în mod activ troienii bancari.

De asemenea, criminalii cibernetici au urmărit și acreditările pentru conturile de gaming. În acest sens, primul troian mobil de tip Gamethief a furat acreditările din versiunea mobilă a PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG).

Românii, victima unor noi atacuri cibernetice: totul pleacă de la emailuri

Când vine vorba de infecții cu malware, sistemele românilor sunt în pericol constant, mai ales în contextul unui minus semnificativ pe partea de cunoștințe tehnice în rândul unei părți importante din populație. Cea mai nouă campanie la scară largă tocmai a făcut subiectul unui avertisment din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Cea mai recentă tentativă de infectare cu malware la scară largă în România se realizează prin emailuri malițioase. Infractorii cibernetici au copiat identitatea vizuală și anumite date aferente Universității din București pentru a păcăli respondenții prin emailuri de tip phishing. Mesajele respective au atașate fișiere Excel periculoase și îți pun în pericol securitatea datelor.