Încă o dată ne-am făcut de rușine în fața Uniunii Europene: ce s-a mai aflat despre noi
În timp ce, la nivel declarativ, tot mai mulți politicieni încurajează agricultura organică, realitatea „din teren” ne situează la coada Uniunii Europene, într-un clasament care arată că nu știm să ne valorificăm resursele naturale, în folosul nostru.
Suntem codașii blocului comunitar în funcție de suprafața de teren certificată pentru agricultură organică. Totuși, trebuie punctat faptul că facem pași destul de semnificativi către evoluție. Practic, în 2020, suprafața destinată agriculturii organice în România a crescut cu 18,6%, față de 2019.
Cum arată cifrele, în realitate
Cifrele oficiale arată că ponderea acestor terenuri în suprafața totală cultivată din România a crescut de la 2,86% în 2019, la 3,45% în 2020.
În primul an al pandemiei de coronavirus, 468.887 de hectare de teren agricol din România, adică 3,45% din suprafața folosită pentru agricultură, erau destinate culturilor organice. Daca realizam o analiză comparativă cu anul 2012, suprafața de teren agricol pentru culturi organice din România a crescut cu aproape 63%.
Între timp, în țara noastră se conturează scenariul unor noi valuri de scumpiri pe piața alimentară, avertisment lansat chiar de către fermierii români, dar și de oficialii guvernamentali. De vină pentru noile scumpiri ar fi aprecierile de preț de pe piețele de energie electrică și gaze naturale. Au crescut costurile fermierilor, iar acestea se vor resimți, în final, în buzunarul cumpărătorului final, deci al românului de rând, copleșit deja de scumpiri pe toate segmentele. Mai mult decât atât, Banca Națională a României (BNR) estimează că până în luna aprilie a acestui an am putea avea o inflație de 11,2%.
„Scumpirile la energie și gaze naturale și modul haotic în care s-a liberalizat piața energetică a cauzat un bulgăre care s-a tot rostogolit și lovește tot mai multe sectoare”, spune Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.
De notat este și faptul că alimentele românilor s-au scumpit în medie cu 7% în ultimul an, conform datelor agregate de Institutul Național de Statistică. Pe primele locuri s-au aflat uleiul, cartofii și mălaiul.