Un milion de mașini cu RCA la falimentara City Insurance, pe străzile din România: ce faci dacă te accidentează
Pentru cel puțin trei luni, în cazul în care ești implicat într-un accident rutier, sunt șanse mari ca cealaltă mașină să fie asigurată de la City Insurance, compania aflată în faliment. Din păcate, acel scenariu vine cu probleme mari de recuperare a pagubei.
Aproximativ un milion de autoturisme cu asigurare obligatorie auto la City Insurance se află încă pe străzile din România. Mai mult decât atât, vor continua să circule multe luni de acum înainte. Aceasta nu este neapărat o problemă, dar dacă provoacă un accident, recuperarea pagubei tinde să fie o problemă. Nu de alta, dar șoferi păgubiți trebuie să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraților – FGA, iar acolo există o listă de așteptare pentru compensare de peste 70.000 de oameni, la ora actuală.
Accidentul cu un asigurat City Insurance, o problemă mai mare decât crezi
Nu este prima oară când un asigurator autohton intră în faliment. S-a mai întâmplat în urmă cu aproape șase ani. La momentul respectiv a fost vorba de Carpatica Asig. Spre deosebire de falimentul City Insurance însă, Carpatica a avut posibilitatea de a denunța polițele imediat după declararea falimentului și a și făcut-o. Acea situația nu se mai aplică acum.
În această situație, reprezintă o problemă majoră faptul că în jur de milion de mașini asigurate RCA la falimentara City Insurance circulă pe străzi, iar peste 500.000 dintre ele vor avea polița în vigoare și pe 10 mai. Ca referință, respectiva dată este importantă pentru că atunci asigurările din portofoliul City Insurance vor fi denunțate obligatoriu de către lichidator, societatea CITR Filiala Cluj.
Revenind însă la șoferii care intră într-un accident cu un asigurat City Insurance până la acea dată, problema ține de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care nu mai poate face față cererilor de despăgubire într-un timp util. De cealaltă parte a baricadei, șoferii asigurați la firma falimentară nu au niciun motiv să denunțe RCA-ul și să își încaseze partea din primă proporțională cu lunile rămase până la expirarea poliței. Nu de alta, dar ar trebui să se asigure din nou, iar prețurile au explodat după falimentul City.