Peste noi vor veni cele mai grele vremuri din ultimele trei decenii, susține un expert
Analiștii economici întocmesc scenarii din ce în ce mai pesimiste cu privire la finanțele noastre pe termen scurt și mediu. Unele dintre cele mai avizate voci la nivel național vorbesc despre o criză economică fără precedent în capitalismul românesc, ce ar fi la doar un pas distanță de a se materializa.
Mai exact, potrivit lui Cristian Socol, peste țara noastră se vor abate provocări financiare fără precedent în ultimele trei decenii. Vine o criză foarte mare, avertizează economistul.
Criza va fi generată de scumpirile la energie
Creșterile explozive de preț de pe piețele de energie vor sta la baza declanșării noii crize, avertizează specialistul.
Conform acestuia, șocul creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale este atât de puternic încât va provoca o recesiune mai puternică decât cea trăită de România în perioadele de criză 1997-1999, 2009-2011 şi 2020. Este mai puternic decât orice şoc de natură financiară.
„În România, crizele financiare nu lovesc puternic şi direct toate companiile şi toată populaţia, financializarea şi gradul de intermediere financiară fiind reduse, adâncimea crizei fiind limitată.
În schimb, şocul cauzat de preţurile energiei şi gazelor naturale loveşte direct şi puternic până la nivelul celor mai mici companii şi a celor mai sărace gospodării din România. Loveşte la fundaţie, rupe pânza de păianjen economică şi distruge plasa de siguranţă socială. Şocul creşterii preţurilor la energie va lovi mai puternic decât şocul cauzat de virusul pandemic.
Dacă în cazul virusului există un compromis între agresivitate şi contagiune, în cazul exploziei preţurilor la energie vorbim de amândouă procesele – este şi agresiv şi provoacă şi contagiune ridicată. Prezentul îl trăim şi observăm cu toţii. Insolvenţe, falimente, restrângerea activităţii, căderea consumului şi a investiţiilor, concedieri. Explozia inflaţiei (cauza fiind dată în proporţie de 80% de creştere a preţurilor la energie şi gaze) a devenit deja un şoc persistent, ce afectează puterea de cumpărare. Tensiunile sociale se acumulează”, notează profesorul de la ASE.