17 feb. 2022 | 09:03

Șomaj, închideri de afaceri în masă și alte ”vești bune” pentru români, după valul de scumpiri și ignoranța autorităților

ACTUALITATE
Șomaj, închideri de afaceri în masă și alte ”vești bune” pentru români, după valul de scumpiri și ignoranța autorităților

Românii par să se confrunte cu una dintre cele mai dificile crize economice, înainte ca pandemia de coronavirus să-și fi terminat și ea impactul asupra situației financiare de pe meleaguri mioritice.

Deși au apărut mai multe pronosticuri pesimiste legate de viitorul românilor pe termen scurt și mediu, cea mai recentă analiză pe marginea subiectului a fost verbalizată de Ștefan Nicolae, președintele Federației Agrostar. Ca situația să fie și mai gri, această manifestare de îngrijorare a venit după o întâlnire cu Florin Cîțu, președintele senatului. Câteva minute mai târziu, Nicolae a insistat asupra faptului că, dacă Guvernul nu intervine cât mai rapid asupra prețurilor la energie și carburanți, există un risc real și imediat de șomaj la scară largă, pe lângă închideri masive de afaceri, întreruperi de activitate și faliment.

România, într-o direcția tristă

”Dacă într-o lună de zile Guvernul nu intervine rapid şi prompt, nu vom mai avea nici produse de la micii producători, vom avea închideri masive de afaceri şi de activităţi, vom avea şomaj, va fi un efect atât de mare împotriva producătorului agricol şi a industriei alimentare deopotrivă pe care nu-l va mai putea controla nimeni. Este o problemă legată de partea de producţie, de preţuri şi de impact în costuri al energiei, dar este o problemă a puterii de cumpărare”, a precizat Ștefan Nicolae, conform Agerpres.

În teorie, există ”pe masă” câteva soluții, precum micșorarea CAS cu 5 procente propusă de Florin Cîțu. În practică, este doar o propunere și s-ar putea să dureze mult și bine până când respectiva inițiativă va duce la reducerea presiunii pe forța de muncă, cu un impact pozitiv asupra puterii de cumpărare.

”Domnul preşedinte al Senatului a venit cu micşorarea CAS-ului cu 5%, este foarte bună această măsură. De ani de zile, noi, organizaţiile sindicale, ţipăm şi spunem – reduceţi costurile cu forţa de muncă. Decât să majoraţi salariul, dacă vine cu reducerea presiunii pe forţa de muncă, îi dăm şi capitalului posibilitatea să negocieze, să intervină şi cumva să echilibreze puterea de cumpărare. Din păcate, dezechilibrul acestor majorări nejustificate, acestei liberalizări a energiei, a combustibilului şi a gazelor efectiv a bulversat toată economia şi încercăm şi noi să găsim soluţii, să aplanăm cumva. Aici nu mai e vorba de preţuri, aici e vorba de mai fi sau nu în piaţă, mâncăm din afară sau mai avem capacitatea să mai mâncăm de la producătorii noştri”, a continuat Nicolae.

Nu în ultimul rând, președintele Federației Agrostar România a insistat pe faptul că încep deja să se resimtă în piață efectele scumpirilor la energie și carburanți, iar situația nu va face decât să se înrăutățească. ”E o dezbatere intensă pe plafonarea la produsele agroalimentare, impactul foarte mare al majorării preţurilor la energie, combustibil, îngrăşăminte, organizarea micilor producători agricoli, preţul la materiile prime, preţul la inputuri, deci tot acest pachet de probleme l-am discutat cu domnul preşedinte al Senatului, i-am prezentat situaţia reală, actuală din legumicultură, creşterea animalelor, cultura mare. Am atras atenţia că majorarea preţurilor la combustibil, la energie şi la gaze va duce la dispariţia foarte multor fermieri, agriculturi, producători, preţurile o vor lua razna şi, din păcate, puterea de cumpărare a scăzut pe fondul creşterii inflaţiei şi am cerut măsuri urgente”, a concluzionat oficialul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele