Un craniu misterios a împărțit lumea științifică în două: ce au găsit cercetătorii implantat în el
Un craniu alungit, în formă de con, ar putea reprezenta una dintre cele mai vechi dovezi că vechile civilizații din Peru erau mai dezvoltate, din punct de vedere tehnologic, decât am știut până acum.
Pe de altă parte, oamenii de știință cred despre această descoperire că ar putea, la fel de bine, să fie doar un fals modern, menit să îi inducă pe aceștia în eroare.
Așadar, lumea științifică este, în acest moment, împărțită în două. În timp ce o parte dintre cercetători sunt de părere că am putea vorbi despre un fals, cealaltă jumătate este înclinată să creadă că implantul metalic, găsit în acest craniu, ar putea fi dovada clară că tehnologia medicală a acelor vremuri, în Peru, era mai avansată decât s-a crezut.
În mod cert, dilema oamenilor de știință nu se referă, câtuși de puțin, la forma ciudată a craniului, deoarece se știe deja că locuitorii acelor zone obișnuiau să le „strângă” capetele copiilor, pentru a obține, la maturitate, o formă conică, pe care ei o asociau cu frumusețea. Dacă vreți, practica ar putea fi asemănată cu cea din Asia, în care picioarele fetițelor erau presate în încălțăminte specială pentru a rămâne mici.
Implantul de metal din acest craniu este extrem de neobișnuit și, dacă ar fi autentic, ar putea fi o descoperire unică din lumea antică andină
În plus față de acest potențial implant, craniul găsit recent de ceretători prezintă o gaură sub bucata de metal, creată printr-un proces numit trepanare. Trepanarea se referă la inserarea unei găuri în craniul unei persoane, în încercarea de a trata o rană sau o afecțiune medicală. Vorbim, în acest caz, despre o practică des întâlnită în lumea antică.
Muzeul de Osteologie, care a postat mai multe imagini cu acest craniu pe pagina sa de Facebook, a declarat că experții săi nu sunt în măsură să verifice autenticitatea implantului metalic, în acest moment.
Mai mulți oameni de știință care nu sunt afiliați la acest muzeu au fost întrebați ce părere au asupra autenticității implantului și, în general, opiniile au variat de la cercetător, la cercetător, ceea ce, în mod evident, a adâncit și mai mult misterul.
„Sunt destul de sceptic că acest lucru este ceva autentic”, a declarat John Verano, profesor de antropologie la Universitatea Tulane din Louisiana.